Alla måste ta ansvar för sin del i byggbranschen

Sveriges nya bostadsminister Johan Danielsson oroas över att kriminella i byggbranschen på sikt gör det omöjligt för hederliga företag att agera på lika villkor. Vi är många som delar Danielssons oro. Nu krävs att alla som är involverade i ett byggprojekt tar sitt ansvar.

"Ska vi få en sund byggbransch behöver beställare som inte är vana att köpa in byggtjänster öka sina kunskaper om skillnaden mellan olika byggare", skriver insändarskribenten.

"Ska vi få en sund byggbransch behöver beställare som inte är vana att köpa in byggtjänster öka sina kunskaper om skillnaden mellan olika byggare", skriver insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-12-09 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som bransch- och arbetsgivarorganisation arbetar Byggföretagen hårt för att förhindra de oseriösa företagens möjlighet att verka på den svenska marknaden. Vi har infört hårdare kontroller och granskningar för medlemskap, upprättat uppförandekoder, infört ID06-system samt obligatoriska utbildningar i affärsetik och arbetsmiljö. Vi har gjort klart att i vår strävan om en attraktiv, sund och säker byggbransch kan vi aldrig acceptera kriminella företag som struntar i lagar och regler och urholkar vår gemensamma välfärd. 

Men det är många aktörer som involveras i de olika stegen från idé till färdig byggnad. Här har beställaren en nyckelroll i att styra och leda. Den senaste tiden har det blivit allt vanligare att beställare tror sig korta processen genom att inte anlita en generalentreprenör (med samlat ansvar för projektet). Istället upphandlas entreprenörernas tjänster direkt, så kallad delad entreprenad (delat ansvar). Beställare som inte är vana att köpa in byggtjänster behöver öka sina kunskaper för att känna till riskerna med olika sätt att upphandla och för att kunna ställa krav på schyssta villkor i hela kedjan av entreprenörer.

Ska vi få en sund byggbransch behöver beställare som inte är vana att köpa in byggtjänster öka sina kunskaper om skillnaden mellan olika byggare. Anlitar man ett företag som valt att ansluta sig till Byggföretagen följer automatiskt en hel del fördelar. Våra medlemsföretag har kollektivavtal, vill följa lagar och regler och har genomgått en obligatorisk säkerhetsutbildning. Anlitar man andra företag krävs att beställarna själva har kunskap och resurser att granska vem man anlitar. 

Att bekämpa kriminaliteten i byggbranschen är en ödesfråga. Beställare med gedigen kunskap om vilken granskning som bör ske vid upphandling, som är beredda att betala för säkerhet och schyssta villkor är det starkaste vapnet för att stänga ute kriminalitet och fusk. Kan vi som arbetsgivarorganisation på något sätt bistå med detta hjälper vi gärna till.

Byggföretagen kan aldrig acceptera att människor utnyttjas, att säkerheten sätts i andra hand eller att skattebetalarnas pengar går till att göda gangsters. Nolltolerans mot fusk gynnar seriösa och hederliga samhällsbyggare. Sverige ska rustas av schyssta byggare.