Alla måste engagera sig för klimatet

Arrangören svarar på kritik kring miljödemonstrationen.

Initiativtagaren Petra Hall (längst till höger), här tillsammans med Frida Johansson och Viktoria Eriksson, berättar här om bakgrunden till demonstrationen.

Initiativtagaren Petra Hall (längst till höger), här tillsammans med Frida Johansson och Viktoria Eriksson, berättar här om bakgrunden till demonstrationen.

Foto: Laila Bäckström

Insändare2019-10-04 15:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Som en av initiativtagarna till klimataktionen på Byxtorget den 27/9 finner jag det anmärkningsvärt att ”Matematikern” hänger upp sig på ett partis deltagande.

Så här gick det nämligen till:

Jag skrev ett inlägg på Facebook för att fråga om det var på gång en klimataktion i Piteå, med tanke på den globala uppmaningen om att vuxna skulle engagera sig i frågan.

Till svar fick jag en massa hån och några få svarade att nej, det fanns ingen aktion planerad. Debatten gick så het i moderatorerna av sidan stängde av kommentarsfältet. Miljö är tydligen ett farligt ämne.

Allt hån mot mig fick dock Viktoria Eriksson och Frida Johansson att reagera och höra av sig. De sa att de gärna satte sig på Byxtorget med mig. Vi beslutade att vi skulle ansöka om polistillstånd, allt för att det skulle gå lagligt till.

Vi skapade en Facebookgrupp och några dagar senare hade vi över 300 medlemmar. Vi hade ingen aning om hur många som skulle komma till Byxtorget, men till vår förtjusning dök det upp ett 70-tal människor. Gamla, unga, pensionärer, skolungdomar, sjuka och barnlediga, och jag såg även representanter från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Naturfrämjandet. 

Vi som arrangerade hade bara uppmanat deltagarna att göra egna skyltar med tanke på klimataktionen. Så vad som stod på skyltarna och vilka som var störst hade vi ( tre kvinnor helt utan politiska uppdrag) ingen kontroll över. 

Klimataktionerna är opolitiska, men det finns förstås politiska budskap. Så vitt jag vet var den uppmärksammade bannern om gratis kollektivtrafik en banderoll som mycket väl sammanfaller med ambitionen att sänka koldioxidutsläppen genom att uppmana fler att åka kollektivt och att de ungdomar som bar banderollen anser att all kollektivtrafik borde vara gratis är i mitt tycke en rätt god tanke. 

Huruvida Vänsterpartiet eller dess ungdomsförbund står bakom det budskapet eller inte är totalt egalt.

Det fanns skyltar om att vi inte kan dricka olja och andas pengar och att vi ska älska skogen. Unga uppmanade även till att sluta förneka fakta för att ge dem en framtid.

Det kommer flera globala klimataktion i vinter och då hoppas jag att fler från alla partier och organisationer, unga och gamla sluter upp och deltar för att uppmana politiker och makthavare till att agera för en bättre miljö.

Käre ”Matematiker”, agera för miljön istället för att skriva magsura insändare. Välkommen.