Äldres rätt till ett bra och värdigt liv är en självklarhet. Ändå saknar de politiska partierna en vision för vad det ska innebära att bli gammal i Sverige, menar PRO:s distriktsstyrelsen i Norrbotten. För att höja kvaliteten på äldreomsorgen måste regeringen ge landets kommuner ett tillskott i statsbudgeten om minst tio miljarder kronor per år. Det är lägstanivån för att klara Coronakommissionens och Inspektionen för vård och omsorgs krav på stärkt bemanning och förbättringar inom äldreomsorgen.
För att kunna tillhandahålla en god äldreomsorg med kompetent personal måste satsningarna vara långsiktiga och förutsägbara. Kommunerna vet inte hur mycket pengar de kommer att få från år till år.
I rapporten ”Lägstanivå eller livsglädje?” presenterar PRO fem åtgärder för en tryggare äldreomsorg av god kvalitet. Förutom tillskottet om minst tio miljarder per år vill organisationen även se en ny äldreomsorgslag som slår fast rätten till goda levnadsvillkor, då dagens lagstiftning begränsar sig till skälig levnadsnivå. Men skäligt är inte bra nog. Hur ofta är det skäligt att få hjälp med att duscha eller komma ut i friska luften? Svaren på dessa frågor ska avgöras av äldres individuella behov, inte av kommunernas ekonomi.
Övriga åtgärder är att minst 90 procent av personalen ska ha fast anställning och möjlighet att arbeta heltid utan delade turer. Att alla äldre med hemtjänst ska erbjudas en fast omsorgskontakt som är undersköterska och fritt förfoga över beviljade serviceinsatser samt att kommunala och regionala pensionärsråd ska vara obligatoriska.
Sten Fors
Ordförande PRO Norrbotten