Akut brist på medicinska fotterapeuter

Väldigt många är ni Pitebor som försöker boka tid hos oss medicinska fotterapeuter för en fotvårdsbehandling utan framgång. Varför? Jo, vi är ett av alla bristyrken inom vårdsektorn.

"Vad vill vi med denna insändare? Jo! Uppmana alla som är intresserade av yrket att ta chansen att utbilda sig till ett jätteroligt yrke", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

"Vad vill vi med denna insändare? Jo! Uppmana alla som är intresserade av yrket att ta chansen att utbilda sig till ett jätteroligt yrke", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Anna Persdotter

Insändare2023-06-02 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medicinsk fotterapeut är ett yrke som bygger på en grund inom sjukvården, oftast undersköterska och sedan har vi en påbyggnadsutbildning till medicinsk fotterapeut.

Inom Region Norrbotten är det på de allra flesta orter så att Regionen har upphandlat våra tjänster. Det vill säga att vi utför medicinsk fotvård på de remisser som hälsocentralerna och mottagningarna skriver ut till er. I stort sett finns det nästan inga anställda inom regionen längre. Endast på Sunderby sjukhus (Fotteamet som servar hela Norrbotten) och Gällivare sjukhus finns det tjänster (alla tjänster är inte tillsatta på grund av stor brist på fotterapeuter). I övrigt är de flesta i yrket egenföretagare.

Många är ni som fått remiss för första gången och behöver oss för att få den vård ni är berättigad till. Tyvärr har vi redan väldigt fullbokat lång tid framöver så vi kan inte bereda plats för nya kunder/patienter.

Det finns även en väldigt stor grupp kunder som är i behov av medicinskfotvård men som inte är berättigade till remiss utifrån Regionens riktlinjer. Som ni förstår är behovet stort. Mycket större än vad vi har resurser till med.

Läget ser likvärdigt ut på många orter i Norrbotten. 

Vad vill vi med denna insändare? Jo! Uppmana alla som är intresserade av yrket att ta chansen att utbilda sig till ett jätteroligt yrke. Vi får hjälpa människor, en i taget, till välmående fötter och förebyggande arbete för friskare fötter.

I höst startar en utbildning i Umeå på 24 veckor. All praktik förlagd under dessa veckor och du kan efter avslutad utbildning starta upp ditt eget företag. Utbildningen finns på fler orter i landet, men denna blir den närmaste för oss i norr, och en av få där praktiken är inbakad i utbildningen. Det vill säga du behöver inte söka praktikplats för att färdigställa kursen. På många orter, fram för allt här i Piteå har vi ett fint kollegialt arbete – vi hjälper varandra, anordnar träffar, samåker till kurser med mera.

Är detta något du kan tänka dig? Kontakta Norrlandsakademin i Umeå för mer information.

Vi ser fram emot en föryngring och tillskott i vår yrkeskår. Vi är många som går i pension inom en tioårsperiod.

Anita Sundman, Fotkliniken 

Lisette Brännholm, Lisette´s fotvård

Anneli Skoog - Skoog´s fotvård

Gun Norberg – Fotstudion i Piteå AB