Arbetsmiljö är så dyrt och komplicerat tycker många arbetsgivare men priset för att förlora en nära och kära, en familjemedlem är ett betydligt högre pris att betala. Men det är verkligheten för de anhöriga till de 267 människorna som dött i sitt arbete 2016–2021 i oktober.
Enligt Arbetsmiljölagen skall arbetsgivaren bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete i samverkan med skyddsombud och anställda. Skyddsombud skall ges tid för uppdraget som skyddsombud utan att förlora ersättning, det vill säga de ska ha betalt av arbetsgivaren som vanligt när de är skyddsombud.
Ett skyddsombud skall se till arbetstagarnas arbetsmiljö på arbetsplatsen och det ska ske tillsammans med arbetsgivaren. Ditt skyddsombud på arbetsplatsen är ditt stöd i arbetsmiljöfrågor som anställd.
27 oktober är det skyddsombudens dag och det vill vi fira med att hylla alla de som tagit på sig rollen som skyddsombud. De är ett stöd för sina arbetskamrater för att skapa en god och hållbar arbetsmiljö på sina arbetsplatser.
Det gör skyddsombuden, även om arbetsgivarna ibland är negativa för att inte säga direkt fientliga mot skyddsombud och Transportarbetareförbundets representanter. Men det är för att du som anställd inte ska förvandlas till ännu en siffra i dödsstatistiken eller i produktionssiffror.
Transportarbetareförbundet utser skyddsombuden som ska finnas för ert stöd som anställda då arbetsmiljö handlar om dig och ditt liv, din hälsa. Vill du veta mer om arbetsmiljö och skyddsombudets roll är du välkommen att kontakta Transportarbetareförbundet avd. 26 i Norrbotten.
Robert Savela, regionalt skyddsombud Transportarbetareförbundet avd. 26
Urban Vikström, regionalt skyddsombud Transportarbetareförbundet avd. 26