I helgen invigdes Jielkká-Rijmagåbbå naturreservat i Jokkmokks kommun. En naturvårdskamp som förenat renskötare, jägare och naturskyddare och som pågått i flera decennier är äntligen över. Den tusentals år gamla skogen vid fjällets fot kommer att få stå kvar. Det är en enorm seger och stor glädje för alla i trakten som kämpat för sin skog. Men det finns en lång rad andra platser i Sverige som är hotade och vars försvarare ännu inte kan dra en lättnadens suck.
För just nu är det skogskövlarna som styr Sverige. De som aktivt motarbetar att fjällnära skog skyddas, och de positiva effekter skyddet får för renskötseln, jakten, naturturismen och själva ekosystemen. Regeringspartierna har med all (o)önskvärd tydlighet klargjort att de hellre ser unik naturskog nedhuggen än skyddad och att de önskar ett än hårdare och mer intensivt skogsbruk än idag.
Med Miljöpartiet i regering gjordes rekordstora satsningar på skötsel och skydd av värdefull natur. Med den nya regeringens budget är 70 procent av dessa medel borta. Resultatet är vad man kan vänta. Trots ett ökat intresse från markägare ligger skydd av skog på rekordlåga nivåer, larmar Skogsstyrelsen. Anledningen är att det saknas pengar för att ersätta de markägare som vill spara sin skog. Idag avverkas helt unik skog med mycket höga naturvärden i en snabbare takt än den skyddas. Det är de sista resterna, den allra sista spillran gammelskog som finns kvar i Sverige som hotas.
Men det finns hopp. Runt om i landet gror ett missnöje över att allt fler och större kalhyggen breder ut sig. En motrörelse växer fram. Vi har mött den i Lessebo i Småland, i Tiveden i Västergötland, runt om i Jämtland och i Gällivare i Norrbotten. Markägare och maskinarbetare som inte nöjer sig med usel lönsamhet samtidigt som industrierna gör rekordvinster. Skogsägare som driver på omställningen till ett mer naturnära skogsbruk med fokus på mångbruk och kvalitet istället för kvantitet. Landsbygdsbor som kräver ett stopp för de stora bolagens hårdhänta exploatering. I helgen mötte vi motståndet här i Jokkmokk, där naturälskare, renskötare och jägare tillsammans satt ner foten och sagt stopp - vi vill ha skogen kvar!
Det svenska skogsbruket måste ställas om för att bli långsiktigt hållbart och uthålligt. Våra krav på regeringen och de andra partierna i riksdagen är:
● Höj anslagen för att ersätta markägare som vill spara värdefull skog och skydda alla kvarvarande svenska fjällskogar och gammelskogar
● Låt staten gå före genom att all statlig skog brukas med skonsamma och hyggesfria metoder
● Driv på i EU:s ministerråd för en stark lagstiftning om restaurering av Europas natur
● Stimulera klimatsmarta skogsbruksmetoder och inför ett omställningsstöd till privata markägare som vill ställa om till hyggesfritt skogsbruk
Vår skog är en fantastisk tillgång. Men dess främsta syfte kan inte vara att generera värde på börsen för ett fåtal stora bolag. Skogen spelar en ovärderlig roll i klimatomställningen, och för landsbygdsutvecklingen. Skogen är hem för de arter och ekosystem som utgör vår värdefulla natur. Inte minst är skogen ett hem för alla oss som brinner för att bevara den.