Vegoprofilens tips för en grön advent

Karoline Jönsson vill bidra till att den gröna julen flyttar in i köket för gott. Med sina recept vill hon förmedla klassiker som köttbullar och Janssons i grön kostym samt nykomponerade vegetariska rätter till julbordet.

2 december 2017 06:00

Karoline Jönsson är frilansande grafisk formgivare, fotograf och illustratör. Hon har gett ut tre kokböcker och 2012 utsågs hennes blogg ”Det gröna skafferiet” till Sveriges bästa matblogg. Numera återfinns hon närmast på Instagram under kontot @gronaskafferiet. Hon bor på en liten sekelskiftesgård i Skåne, där hon odlar och förädlar råvarorna i köket.

Hennes nysläppta bok ”Den goda gröna julen” är en naturlig fortsättning på tidigare ”Det gröna skafferiet” och ”Det goda gröna”.

– Jag önskar alla – inte bara mina medmänniskor – utan också grisen, hönan, katten och kon en riktigt god jul. Julen är den tiden på året när vi är som mest generösa, vi öppnar våra hjärtan och lägger några extra slantar i insamlingsbössor på stan, vi köper gåvor till varandra och samlar ihop familj, släkt och vänner. Tänk om vi kunde visa samma genuina kärlek till djuren, säger hon.

.

Gillar smaken

Av den anledningen har Karoline Jönsson tittat på gamla, traditionella julrätter, bakverk och drycker och sedan anpassat dem så att de nu är helt växtbaserade.

– Jag tror att många som väljer att äta vegetariskt gör det för att vi inte vill äta djur – inte för att vi inte gillar smaken av köttbullar eller julskinka. Därför har jag gjort om traditionell julmat till vegetariska varianter, men många av recepten är också helt nya påfund, utan ambition att efterlikna kötträtter.

.

Tomrum på tallriken

Karoline Jönsson tror att det är gamla vanor om vad vi lägger på tallriken som gör att många tycker att det är svårt att äta vegetariskt. Det blir liksom ett hålrum mellan potatisen och köttet på tallriken.

– Antingen kan man behålla det gamla tänket med måltidsuppbyggnad och göra vegetariska varianter av ursprungsrätterna, som solrosbollar istället för köttbullar. Eller så tänker man om helt och låter grönsakerna spela huvudrollen.

Enligt Karoline Jönsson handlar det snarare om andra saker för att en måltid ska kännas komplett.

– Dels olika texturer, som krispigt, mjukt, såsigt, segt och sprött och dels de fem grundsmakerna salt, sött, surt, beskt och umami.

.

Grönglittrig jul

Med sin nya kokbok ”Den goda gröna julen” hoppas hon kunna inspirera till grönare julbord och vegetarisk mellandagsmat.

– Jag hoppas att mina recept ger tillräckligt med fruktkött på benen för att människor själva ska kunna koka ihop en magiskt grönglittrig jul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mari Gustafsson