"Skapa dina egna jultraditioner"

December är en av mina bästa månader, advent är mitt ljus i mörkret. Lyssnar på juljazz, bakar och pysslar. Mitt budskap är att lägga de tråkiga jularna bakom sig, göra sina egna traditioner, ta det lugnt och att köpa julklappar som är personliga istället för jättedyra. Gör din egen jul! Väljer du att baka en enda kaka i år – prova min långpannekaka som är enkel och jättegod.

Denna kan man fästa på en lampfot, hänga i fönstret, väggen eller bara ha med i ett stilleben. Jag gjorde en stor och en liten. Den lilla är gjord av två boksidor.

2 december 2017 06:00

.

Pappersstjärna av boksidor

.

Du behöver:

Tolv boksidor från en pocket, tejp, tråd, sax, vass kniv och brytkniv.

.

Gör så här:

Skär ut tolv boksidor med en brytkniv. Placera sidorna på en plan yta: tv blad på höjden och ¨sex på bredden.

Tejpa ihop sidorna med genomskinlig tejp (lägg bara tejp på ena sidan, den som ska bli baksidan).

Vik ett dragspel av pappret, se till att vecken är jämna och lika breda. Knyt en tråd runt dragspelet på mitten, det vill säga där de två boksidorna möts på höjden. Fäst på baksidan av stjärnan.

Om du vill kan du nu göra mönster på stjärnan. Klipp till upptill och mitt på. Låt i så fall stjärnan vara hopvikt som ett dragspel och klipp ut samma mönster upp och nedtill. Det fungerar på samma sätt som när man viker ihop ett papper, klipper ut mönster och vecklar ut en snöflinga.

När du är klar, vik ut dragspelet så att stjärnan vecklas ut och tejpa ihop kanterna.

.

Gör egen brännvinsost

Köp en hushållsost som du dränker in i valfri spritsort, brännvin, whiskey eller cognac. Lägg i plastpåse, göm längst in i kylen och låt stå till julafton. Då har du en god julost som du (typ) gjort själv!

.

Glöggdrink

Blanda glöggen (med eller utan alkohol – båda blir lika goda) med apelsinjuice, fruktsoda och citronskivor. Fräscht och juligt på en och samma gång.

Ewa Sandborg

Bor: Centrala Piteå.

Familj: Stor släkt, extrabarn och min katt Doris.

Bäst i december: Piteås Storgata som ser ut som en adventskalender, slå in fina paket och tända ljus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!