.
Granola
1 dl kokos
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
½ dl grovhackad sötmandel
1 ½ dl mandelmjöl
½ dl vatten
2 msk rapsolja
2 msk honung
två nypor saffran
en nypa flingsalt
.
Slå igång ugnen på 150 grader. Blanda kokos med pumpafrön, solroskärnor, den hackade mandeln och mandelmjölet.
Blanda det uppkokade vattnet med rapsolja, honung och saffran. Rapsoljan hjälper till att göra nötblandningen riktigt knaprig. Blanda ihop med nötterna och häll ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över flingsaltet.
Rosta mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Rör om då och då. Om granolan inte känns helt torr, men har fått mycket färg kan du låta den stå kvar i avslagen ugn med luckan lite öppen.
.
Till granolan serverar vi grekisk yoghurt och hallon. Dessutom lägger vi fram kesobröd, som fått torka lite extra i ugnen. 56kilo.se har ett bra recept.
.
Havrebröd
Det här pepparkaksdoftande havrebrödet med mörka chokladbitar i kan ätas naturellt eller som en smörgås med krämig Philadelphiaost.
.
3 dl havregryn
1 dl vassleprotein (vanilj eller naturell)
3 ägg
1 dl mjölk
1–2 msk pepparkakskryddor
100 gram mörk choklad
lite flingsalt
.
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda de torra ingredienserna. Rör sedan i äggen och mjölken tills allt har blandat sig. Grovhacka chokladen och tillsätt.
Klä en brödform med bakplåtspapper och höll över smeten. Grädda långt ner i ugnen cirka 20 minuter. Kolla med en sticka att den inte är kladdig i mitten.
Skär upp i brödtjocka skivor när brödet har svalnat lite. Går bra att frysa. God att rosta också.