De öppnar pop up-pizza på gården Hallensch

Den gamla Norrbottensgården har fått nytt liv tack vare svägerskorna Frida Andersson och Jessica Lindberg. Deras första pop up-kväll med vedeldad pizza och lokalproducerade tillbehör är fullbokad sedan länge.

8 juni 2019 06:00

De är svägerskor och bor ett stenkast ifrån varandra på Bonsavägen i Lillpite. Frida Andersson och Jessica Lindberg delar också ett stort inredningsintresse och vi på Helg har gjort reportage från deras inspirerande hem.

När en gammal ödegård mellan dem blev till salu föddes tanken om att köpa den för att hitta på något kul.

– Men eftersom vi var mitt uppe i att flytta hela vårt bohag från Malmö och renovera vår Norrbottensgård blev ytterligare ett projekt lite övermäktigt, berättar Jessica.

.

I stället blev det Frida och hennes sambo som köpte gården, som i dag till och med hittas på instagram under namnet @hallensch.

– Tidigare bodde det en man här som tog sig efternamnet Allén och i folkmun blev det senare Hallensch. Det namnet ville vi ta vara på, säger Frida.

Själva timringen från 1800-talets början har inte renoverats. Förutom att ha rensat ut kvarlämnade saker står huset kvar med en insida som påminner om svunna dagar.

– Det är också tanken. Gården och huset är vackert som det är. Vi ville ha det som grund för att kunna skapa en kreativ plats för spännande upptåg och inspirerande möten i mysig gårdsmiljö, säger Frida.

.

Trots att det är Frida och hennes sambo som äger Hallensch, så ordnas saker på platsen i olika konstellationer.

Det första evenemanget ägde rum på skyltsöndag i fjol, då Frida och Jessica slog upp portarna och sålde hemgjord glögg, fina kransar och annat gårdstillverkat till skenet av levande ljus.

Under våren har de också ordnat en workshop för instagram-tjejer i regionen som träffades över afternoon tea för att utbyta erfarenheter och skapa kreativa ting.

– Både julmarknaden och workshoppen känns som tiopoängare och det är vad vi är ute efter. Vår målsättning är att kreativitet, mys och inspiration ska genomsyra allt vi gör här, säger Jessica.

.

Frida har också planer på att starta en gårdsbutik i liten skala på platsen och planeringen pågår för fullt.

Men först ut är alltså pop up-kvällen med pizza, som Jessicas man är hjärnan bakom.

– När vi bodde i Malmö hade vi en stenugn att baka pizza i och när det nu råkade finnas en bagarstuga med intakt ugn på Hallensch tyckte han att det skulle vara kul att använda den.

Den 1 juli kommer ugnen att vara redo för att grädda pizzor med lokalproducerade tillbehör.

– Vi har testkört den en gång och det gick bra, säger Frida och berättar att pop up-kvällen blev fullbokad på en gång.

.

På gården kommer de att duka upp en smått bohemisk uteplats fylld med loppisfyndat porslin, vackra blombuketter och swishnumret textat på en bit näver

– Vår tanke är inte att det ska bli en restaurang, utan att man någon gång ska kunna äta vedeldad pizza och ta ett glas gott vin i den här fantastiska miljön med kvällssolen som värmer. Vi vill dela med oss av stämningen här på gården, säger Jessica som inte utesluter att fler datum – och andra upptåg – tillkommer under senare delen av sommaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mari Gustafsson