På sistone har ett citat figurerat på t-shirtar, på posters i tv-serier och i sociala medier: ”Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.”
En som vet en hel del om just osynlig kamp är Cajsa Tengblad.
.
Locket på
Hon jobbar som frilansande föreläsare, har skrivit fyra böcker och håller coachsamtal.
– Vi vet inte vad andra går igenom, men genom att berätta om vad vi själva varit med om kan vi hjälpa varandra. Hur vi mår syns inte alltid utanpå. Ingen kunde till exempel ana att det bakom min lyckliga fasad fanns en ung kvinna som la locket på sina känslor och tryckte ner dem.
Hennes eget favoritcitat kommer från författaren och krönikören Hillevi Wahl. ”Om var och en av oss skulle bära sitt liv i en genomskinlig plastkasse skulle ingen vilja byta med någon annan.”
.
– Jag brukar säga att jag pratar om det jag själv behöver höra och skriver det jag själv behöver läsa, säger Cajsa Tengblad, när hon under ett dygn möter ungdomar och föräldrar i Piteå för att prata om psykisk hälsa och ohälsa.
.
Till Sibirien
Cajsa Tengblad visar ett fotografi från slutet av 80-talet. Hon ser strålande lycklig ut. Klänning med axelvaddar, solariebränna mot bländvitt leende och krullpermanentat hår under studentmössan.
Men dagen efter studentfesten berättade Cajsa Tengblads föräldrar, som varit gifta i drygt tjugo år, att de skulle skiljas.
– Jag saknade verktyg att hantera de jobbiga känslor som vällde upp i mig. Istället för att uttrycka min ilska, sorg och besvikelse och prata med någon vände jag känslorna inåt.
Hon flydde, både fysiskt och mentalt.
Landade som volontär i sibiriska Omsk.
En dag ställde hon sig på sin rumskompis badrumsvåg och konstaterade att hon gått ner en hel del i vikt.
– Då hände något märkligt, en tanke kom flygande och sa till mig att jag måste gå ner ännu mer.
.
Ljög för läkaren
Cajsa Tengblad brukar kalla tankar som den för ”fulingar” eller ”monstertankar”.
– Det fanns ingen sanning i tanken, men jag började lyssna på den och så småningom fastnade ”fulingen” i mitt tankeliv. Den fick mig att tro att livet skulle bli bättre om jag gick ner lite i vikt.
När Cajsa Tengblad återvände till Sverige en tid senare hade hon rasat i vikt. Hennes föräldrar noterade att något inte var som det skulle och bokade en läkartid. Under läkarbesöket ljög hon läkaren rakt i ansiktet.
– Där kom en vändning för mig, i samma stund som jag ljög blev jag medveten om att något inte stämde.
.
"Varför inte jag?"
Cajsa Tengblad, som ägnar en stor del av sitt yrkesliv till att föreläsa för ungdomar, tror att det finns lika många anledningar till varför vi drabbas av psykisk ohälsa som det finns personer som drabbas.
– Det är lätt att fastna i frågan ”Varför just jag?”, men kanske skulle vi också kunna fråga oss ”Varför inte jag?”. Enligt statistik kommer en fjärdedel av Sveriges befolkning någon gång i livet att ”bryta själen”.
.
Själv säger Cajsa Tengblad att hennes ätstörningar blev ett destruktivt sätt att försöka ta kontroll över livet.
– När det stormade både i mig och runt mig gjorde jag något som jag var bra på – jag kontrollerade maten. Många duktiga flickor som jag vänder allt inåt, istället för att rikta känslorna utåt och skrika. Jag vill hjälpa unga att hitta konstruktiva, kreativa uttryck för att få utlopp för det man känner.
Cajsa Tengblad stannar upp och levererar två snabba må bra-tips.
– Ha en låtlista i mobilen som får dig att må bättre och välj en bakgrundsbild som ger varma känslor varje gång du tittar på den. Det finns en anledning till att klipp med söta kattungar är populära!
.
"Vuxna måste visa"
När Cajsa Tengblad gick igenom sin första kris hade hon få verktyg att hantera sina känslor med.
– Vuxna måste gå före och visa vägen. Om vi inte bejakar och bearbetar våra känslor eller tar itu med våra konflikter kommer de unga att sakna redskap till att hantera sina känslor och problem. En av de viktigaste uppgifter som vuxna har är att ge barn och ungdomar verktyg att hantera livet när det är tufft och smärtsamt, så att de varken gör sig själv eller andra illa. Vi vuxna måste orka bära de ungas berättelser. Delade problem förminskas, på samma sätt som delad glädje är dubbel glädje, säger hon.
.
Bruten själ, brutet ben
En av Cajsa Tengblads drömmar handlar om ett samhälle där det är lika naturligt att prata om en bruten själ som ett brutet ben.
– Det är inte skamligt eller fult att bryta själen. Vi behöver utbildas i första hjälpen till psykisk hälsa, precis som vi utbildas i första hjälpen när det händer fysiska skador, säger hon.
Om lögnerna vid läkarbesöket blev en vändpunkt för Cajsa Tengblad, blev mötet med hennes man sedan snart 21 år – och att de senare började fungera som jourfamilj och familjehem ytterligare vändpunkter.
– Förr trodde jag att jag måste må bra för att kunna hjälpa andra, men jag upptäckte att jag mådde bra av att hjälpa. Genom att göra bra saker för andra mår vi bättre själva.
.
"Inget fel vara duktig"
Under sin uppväxt fick Cajsa Tengblad ofta höra att hon var duktig.
– Det är naturligtvis inget fel med att vara duktig, eller att säga att någon är det. Duktighet är ingen sjukdom, ”duktig flicka” är ingen diagnos och att vara en prestationsprinsessa är ett privilegium. Att ha lätt för sig är en förmån som kan ge fördelar och underlätta mycket i livet. Men det finns en risk att vi ägnar hela livet till att försöka förtjäna ett värde som vi redan har. Det är viktigt att lyfta fram egenskaper och inte enbart prestationer.
.
Cajsa Tengblad tror att en av förklaringarna till sociala mediers framgång är att de underlättar och har gjort det mer accepterat att söka efter bekräftelse.
– Genom sociala medier kan vi enkelt ge och få uppmuntran. Men vad händer om ingen gillar eller kommenterar?
När Cajsa Tengblad ställer den frågan till ungdomar svarar de att de i så fall raderar inlägget och kanske försöker en gång till senare.
– När jag frågar dem om man kan trycka ”gilla” på sin egen status svarar de att det är som att skratta åt sina egna skämt eller att göra high five med sig själv. Det är lite förbjudet och fult att gilla sig själv. Vi är generösa mot vänner när de misslyckas, men när det gäller oss själva är vi snåla, kritiska och hårda. Vad händer om vi försöker behandla oss själva som vi behandlar våra vänner?
.
"Vem är frisk?"
Då och då får Cajsa Tengblad frågan om hon är frisk nu.
– Vem är frisk egentligen, undrar jag. Finns det någon som är fullkomligt hel och hundra procent fri från sjukdom eller ohälsosamma tankar och beteenden? I dag är jag frisk i den bemärkelsen att ätstörningarna inte styr mitt liv, men jag får fortfarande arbeta med mina tankar kring mig själv och min kropp. Jag jobbar på vänskapen med mig själv. Att kunna ge mig själv en kram eller en klapp på axeln och säga att jag faktiskt är helt okej – varken bättre eller sämre än någon annan, men helt okej.
.
Ryggsäcken
Det är dags för Cajsa Tengblad att åka till hotellrummet för att äta och vila inför nästa föreläsning. Hon är noga med att ta hand om sig. Hon hakar upp ryggsäcken över axeln och tittar bak på den.
– Jag tycker att ryggsäcken med våra livserfarenheter har fått ett oförtjänt dåligt rykte av att tynga ner oss. Jag tror på att be om hjälp, på att omvandla det man varit med om till verktyg för när – inte om – livet blir tufft igen.