Nya äventyr för tvillingsystrarna

Nu är det dags igen. Tvillingsystrarna Waara är på väg ut på nya naturäventyr. Den här gången ska de paddla och springa långt – men för första gången gör det inte utmaningarna tillsammans.

5 maj 2018 06:00

Hej Erika och Linnea, berätta om era nya äventyr!

– Jag och min sambo Niclas kommer att paddla Nordens längsta vattenväg på 73 mil under cirka fyra veckor. Nästan samtidigt tar Erika och hennes sambo Oscar på sig löparskorna för att springa Skåneleden på över 100 mil under cirka sju veckor. Äventyren är riktiga långturer, som innehåller fysiska utmaningar i kombination med att uppleva mer av den svenska naturen, säger Linnea.

.

Er blogg ”Waara worldwide” på pt.se har precis haft nypremiär. Vad skriver ni om där?

– Om sommarens äventyr, som vi nu börjat planera för. Vi vill att läsarna ska följa med oss hela vägen från start och in i mål. Vi hoppas kunna ge inspiration, tips och kunskap om allt från utrustning och träning till det som vi upplever under våra långturer, säger Erika.

.

Ni är ju tvillingar, vana att utmana er tillsammans. Är det här första gången ni gör äventyr på skilda håll?

– Det stämmer. Det känns bra att få umgås med våra sambos, samtidigt som det är lite tråkigt att inte vara med på varandras äventyr. Det vi främst kommer att sakna är trubadurspelningarna som vi alltid gör tillsammans på våra långturer, säger Linnea.

.

Linnea, varför har du och Niclas valt just paddling?

– Drömmen om att göra en längre tur på vatten har länge funnits i våra tankar. När vi började spåna på möjliga paddelstråk föll valet på Nordens längsta vattenväg som startar från Kärringsjön i Härjedalsfjällen till havet utanför Göteborg. Förutom att utveckla våra paddlingskunskaper hoppas vi på intressanta möten med människor och att få umgås med naturen på vattnets villkor. Att stilla glida fram på vattnet, lägga till för dagen vid en vacker strand och prova fiskelyckan i en klar fjällsjö i hopp om en god middag kommer att vara delar av vår vardag under några veckor denna sommar.

.

Erika, varför blev det just löpning för dig och Oscar?

– Löpning är en underbar motionsform för både kropp och knopp! Den gör det även möjligt för oss att upptäcka mer på kortare tid. Vi gillar att färdas lätt och långt och därför passar löpning oss alldeles utmärkt. Att valet föll på Skåneleden grundar sig bland annat i att Oscar härstammar från Helsingborg. Vi har redan hunnit med att vandra och springa längs några kortare stråk av Skåneleden och vi bokstavligen förälskade oss i dess vyer och vandringsunderlag som den erbjuder. Nu vill vi se och uppleva ännu mer. Det är rätt så häftigt att vårt sydligaste lilla landskap Skåne innehar en helt egen vandringsled på hela 1 224 kilometer, som ringlar sig likt ett tjorvigt garnnystan runt och genom hela landskapet.

.

Hur kommer ni att bo under tiden?

– När vi paddlar har vi med oss tält för att kunna slå läger där det passar. Ibland sover inomhus, men det märker vi först när vi kommer fram, säger Linnea.

– Vi planerar att mestadels sova inomhus eller i vindskydd. Vi prioriterar låg packningsvikt för att kunna röra oss lättare och fortare framåt, säger Erika.

.

Vad kan bli de största svårigheterna?

– Under paddlingsäventyret kommer det att finnas flera delar av sträckan där vi måste bära kanoten och de transportsträckorna kan bli rätt långa. Vi hoppas att vi ska kunna ta med oss vår hund Storm, en Siberian husky, men vi vet inte ännu om det kommer att vara genomförbart, säger Linnea.

– Största utmaningen blir att hålla oss skadefria. Löpning kan vara mycket påfrestande för kroppens leder och då främst fötter, knän och ryggar. Därför försöker vi träna och äta bra, samt noga överväga varje gram som vi ska bära med oss, säger Erika.

.

Hur viktig är naturen när ni ger er ut?

– Naturen är anledningen till varför vi ger oss ut. I Sverige har vi den fantastiska möjligheten att få vistas ute i naturen på villkor som inte är helt självklara utomlands. Därför är det oerhört viktigt att värna om den, att inte störa eller förstöra. Upplevelser i naturen är bland det bästa som finns! säger Linnea.

.

Ni har varit på äventyr både utomlands och i Sverige. Hur ofta hittar ni äventyret runt hörnet hemma?

– Vi vill nog ändå påstå att vi är rätt så duktiga på att ”frilufsa” inpå knuten. Vi har inget emot att göra upp en eld och grilla korv hemma på gården eller ta med fiskespöet och gå ner till älven där stugan ligger. Eller bara ta på oss längdskidorna och he sig ut efter jobbet, säger Erika.

Om systrarna

Tvillingsystrarna Erika och Linnea Nilsson-Waara är aktuella med att på varsitt håll tillsammans med sina sambos genomföra två långturer i sommar. Paddla Nordens längsta vattenväg och springa Skåneleden.

.

Linnea Nilsson Waara

Ålder: 33 år.

Gör: Arbetar i Skellefteå som projektsamordnare för ett integrationsprojekt, egenföretagare.

Familj: Sambon Niclas och hunden Storm.

Intressen: Spelar gitarr och sjunger. Gillar hundpromenader och att löpträna, samt det mesta inom friluftsliv. Vintertid är längd- och turskidåkning en favorit.

Senast lästa bok: ”Omgiven av idioter”.

Det gör vi helst en ledig lördagsmorgon: På helgerna gillar jag att äta frukost länge framför tv:n. I de fall vi har planerat att åka iväg till fjället brukar vi försöka att ta oss iväg på morgonen för att sedan ha hela dagen framför oss med exempelvis skidåkning, löpning eller för att kanske besöka en våffelstuga.

.

Erika Nilsson Waara

Ålder: 33 år.

Gör: Arbetar som sjukgymnast och personlig tränare i Luleå, är löpcoach och egenföretagare.

Familj: Sambon Oscar.

Intressen: Gillar en aktiv och kreativ livsstil, gärna i naturen, samt att umgås med människor som jag älskar.

Senast lästa bok: ”Maraton och andra långlopp” av Anders Szalkai.

Det gör vi helst en ledig lördagsmorgon: Njuter av en god frukost och kaffekopp framför Nyhetsmorgon. Tar på mig skidor eller löpskorna efter det för att komma ut i dagsljus och andas frisk luft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa