Umeåforskaren: "Samtliga effekter bör sammanvägas"

För att motivera den statliga uppbackningen bör samtliga effekter av satsningen på vätgasstålet sammanvägas. Det anser docent Johan Lundberg, nationalekonom och föreståndare för Cerum, Centrum för regional vetenskap vid Umeå universitet.

Fossilfri järnsvamp tillverkad vid Hybrits pilotanläggning i Luleå.

Fossilfri järnsvamp tillverkad vid Hybrits pilotanläggning i Luleå.

Foto: Adam Sundman/SvD/TT

Norra Sverige2022-12-14 13:00

– Satsningarna på vätgasstålet får en rad olika effekter, både nationellt och lokalt. Det råder stor osäkerhet kring hur de påverkar klimatet, den offentliga sektorn, kompetensförsörjning till privat och offentlig sektor etcetera. Den sammanvägda totala effekten är svår att överblicka, men klart är att det råder stor osäkerhet och många frågetecken, säger han.

undefined
Johan Lundberg, nationalekonom och föreståndare för Cerum.

Detta apropå den kritik som förs fram mot bland annat Hybrit. Samtidigt har LKAB räknat fram att de kan bidra till att motsvarande hela Sveriges koldioxidutsläpp försvinner om gruvbolaget säljer sin råvara i form av järnsvamp reducerad med vätgas.

– Det ligger i LKAB:s intresse att föra fram att satsningarna ger stora, positiva, klimateffekter. Om det är så, finns goda skäl för staten att på olika sätt stödja satsningarna. Men det vore önskvärt att LKAB:s beräkningarna backas upp av oberoende beräkningar. Men om satsningarna kräver subventionerade elpriser till industrin utan att det ger stora klimateffekter, då är det statliga stödet mer tveksamt. Då kan det av klimatskäl vara bättre att elen exporteras och på så vis tvinga fram att kolkraftverk utomlands stängs ner. Vilket av dessa två alternativ ger störst klimatpåverkan? Detta bör redas ut.

undefined
Hybritprojektet är föremål för stark kritik från flera håll. Johan Lundberg vill att alla effekter av vätgasstålet ska vägas samman för att bilden ska bli komplett.

Han lyfter fler utmaningar som satsningarna innebär; kompetensförsörjning och stor inflyttning till relativt små städer.

– Kommer folk att flytta hit i den utsträckning som krävs? Hur påverkar inflyttningen det lokala samhället? Här finns utmaningar, både vad gäller personal till kommunal och privat sektor, för den kommunala servicen behöver också byggas ut.

undefined
Stålindustrins koldioxidutsläpp motsvarar tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp.

Johan Lundberg pekar på effekterna som märkts av på flera orter, där industrin lockar till sig arbetskraft från offentlig sektor. Vidare anser han att de industrier som investerar i norra Sverige även borde lägga större delen av sin forskning och utveckling där.

– Det skulle ge en mer balanserad mix av kvalificerade och mindre kvalificerade arbetstillfällen. Alla vill inte bli civilingenjörer och det måste finnas en arbetsmarknad för dom också. Men vi vet att den regionala utvecklingen till stor del drivs av högkvalificerad arbetskraft. Den utvecklingen är viktig. Northvolts forskningsavdelning borde av det skälet ha förlagts till Skellefteå alternativt Umeå eller Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!