Det är beskedet från Clas Berglund, vd vid Skellefteå kraft elnät.
– Ända sedan vi fick besked om Northvolts etablering har vi haft frågan högt uppe. Vi såg tidigt att den här situationen skulle uppstå, säger han.
Skellefteå kraft har dock inte genomfört ett liknande projekt som Luleå energi, där man suttit ned tillsammans med tunga aktörer samtidigt och letat överbokningar.
– Vi har jobbat mer enskilt mot företagen. Vi har försökt bolla med dem hela tiden, kollat vilka förutsättningar och vilka behov de har.
Är ni säkra på att ni inte har luft i systemet?
– Det är givetvis svårt att säga. Befintliga kunder har vi bra koll på medan nya kunder är svårare att ifrågasätta. Det kan dock vara så att vi har lite bättre överblick än Luleå energi, eftersom vi har ett eget regionnät som vi hela tiden kan optimera mot. Vi har också tittat på andra lösningar, exempelvis mot mer flexibla användare. Och så har vi haft trepartssamtal med Svenska kraftnät och Vattenfall för att möjliggöra mer plats i systemet. I många fall landar man ändå på att det är trångt i nätet och att nya nätlösningar måste till.
Att Skellefteåområdets effektuttag till år 2030 förstärks med 1000 MW kan inte Clas Berglund bekräfta.
– Vi vet att vi kommer att få förstärkt kapacitet, men inte exakt hur mycket. Det pågår en nätanalys.
På grund av sekretess kan han inte heller ge några uppgifter om enskilda kunder som finns på kölistan, när de behöver sin el och hur stor bokningen är på.
– Det jag kan säga är att det är en blandning av befintlig basindustri, batterikluster och nya etableringar, och att det är en mix av större och mindre förfrågningar.
Täcker de en förstärkning på 1000 MW?
– Ja, med råge. Det finns enormt stora förfrågningar.
Vad säger du om uppgifterna om att Skellefteås framtida effektbehov ifrågasätts från Luleåhåll? Pågår det en dragkamp om elen i norra Sverige?
– Nja, jag vet inte. Egentligen pågår det väl en dragkamp om elen i hela Sverige, men vi har inte noterat något specifikt här. Vi hoppas kunna samarbeta med andra aktörer och göra det bästa av situationen. Ska vi vara helt ärliga så kanske vi får vara glada att vi har någon form av effekt här uppe. I södra Sverige har man ingenting. Samtidigt är det ju så att det är här uppe som de tunga satsningarna görs och de stora behoven uppkommer, säger Clas Berglund.