Nu skräddarsys utbildningarna till H2 Green Steel

H2 Green Steel behöver anställa 1 500 personer för driften av stålverket. Nu förbereds tre nya vuxenutbildningar i Boden för att svara upp mot kompetensbehovet. Färsk erfarenhet finns i Skellefteå, där Northvolt är inne i samma resa.

Dialog med H2 Green Steel ligger bakom nya utbildningar som förbereds vid vuxenutbildningen, enligt Maria Rendahl.

Dialog med H2 Green Steel ligger bakom nya utbildningar som förbereds vid vuxenutbildningen, enligt Maria Rendahl.

Foto: Lena Tegström

Norra Sverige2023-01-24 18:00

Verkningarna av det gigantiska stålprojektet i Boden blir synliga på allvar under 2023.

Kommunen och H2 Green Steel har nyligen skrivit ett nytt avtal om hur kommunen ska svara upp mot inflyttningen och hjälpa nya bodensare in i samhället, med förskola, engelsk undervisning i grundskola och så vidare.

Kompetensförsörjningen är en av de stora utmaningarna, och vuxenutbildningen kan spela en nyckelroll.

undefined
Så här kan H2 Green Steels stålverk i Boden se ut.

– De nya utbildningarna har tagits fram i dialog med H2 Green Steel och täcker in flera av områdena där vi vet att rekryteringsbehoven kommer att vara stora, säger Maria Rendahl, rektor för Lärcentrum i Bodens kommun.

Tillverkningen ska vara igång i början av 2025, men redan i slutet av detta år räknar H2 Green Steel med att börja anställa i större skala.

De utbildningar som skräddarsys, både för distans och studier på plats, är följande:

undefined
Maria Rendahl, rektor vid Lärcentrum i Boden.

Underhållstekniker. Start hösten 2023. 40-45 veckor. H2 Green Steels behov: Cirka 100.

– En utbildning som inte finns någonstans inom vuxenutbildningen i Norrbotten i dag. Vi kommer att genomföra den i samarbete med kommunerna i femkanten, Luleå, Piteå, Älvsbyn, Kalix, och Lapplands kommunalförbund, det vill säga Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokk, säger Maria Rendahl.

Industrielektriker. Start våren 2023 (troligen). Cirka 70 veckor. H2 Green Steels behov: Cirka 100.

– Vi hoppas på en ganska snabb lösning. Vi har redan igång en utbildning till installationselektriker som vi kan utgå ifrån och helt enkelt bara byta ut vissa kurser. Vi hoppas vara igång till våren redan.

undefined
Elektriker är en av de kompetenser som är eftertraktade.

Processoperatör/stålverksarbetare. Start i början av 2024. Cirka 20 veckor. H2 Green Steels behov: Cirka 800.

– En form av snabbspår. Vi tittar just nu på vad utbildningen kan innehålla. Men det blir en grundläggande industriutbildning och sedan får företaget komplettera med olika spetsutbildningar.

Bodens kommun har även haft en dialog med SSAB, Boliden, LKAB och H2 Green Steel, som stärker bilden att behovet av underhållstekniker och industrielektriker redan är stort och bara kommer att öka.

undefined
Tre nya vuxenutbildningar förbereds i Boden (bilden är en genrebild).

Helt klart är att yrkeskategorierna är glödheta inför framtiden.

– Hela branschen skriker efter de här kompetenserna, säger Maria Rendahl.

Fler möjligheter med fokus på samhällsomställningen och vätgasen har skapats via Yrkesakademin och medel från EU:s socialfond. Det rör sig om ett antal lärarledda distansutbildningar som vänder sig till företag som vill kompetensutveckla sin personal.

Exempelvis Interkulturell arbetsplats, Grön omställning vätgas för nyfikna och Vätgas för tunga transporter.

Även här har man arbetat i samverkan med H2 Green Steel, och ytterligare ett antal aktörer; Luleå tekniska universitet, BDX, Bodens Business Park, Luleå Business Region, Nilsson Energy och Rabbalshede Kraft.

undefined
Anna-Carin Herdebrant, affärsområdesschef vid Yrkesakademin.

Utbildningarna startar (eller har redan startat) i början av detta år.

– De är framtagna för att möta direkta utmaningar och vi tror att de blir ett värdefullt tillskott, säger Anna-Carin Herdebrant, affärsområdeschef vid Yrkesakademin.

I Skellefteå har Northvolt medverkat till att utbildningar vid vuxenutbildningen tagits fram för att passa batteribranschen och behoven på fabriken, bland annat snabbspåren till automationsoperatör, processoperatör och kvalitetstekniker.

På yrkeshögskolenivå finns ytterligare anpassade utbildningar i Skellefteå, exempelvis industrielektriker och automationstekniker.

undefined
Sanna Bäckström, kommunikatör vid Northvolt ett.

– Samarbetet med YH och vuxenutbildningen fungerar väldigt bra, där vi genom öppna dialoger kring behov och möjligheter kan prova nya upplägg inom ramarna för systemet. Att hitta nya sätt att jobba med utbildning är en förutsättning för att kunna rekrytera så många personer med rätt kompetens som vi behöver de kommande åren, säger Sanna Bäckström, kommunikatör vid Northvolt.

Ett exempel är den ettåriga YH-utbildningen ”Tekniker – hållbar utveckling” som startade i januari. Det är en distansutbildning inriktad på batteritillverkning med träffar i Skellefteå, för att möjliggöra nationell ansökning. 

– Vi ser också fortsatt potential i att kompetensutveckla personer som har viss relevant erfarenhet, men behöver bygga på med kortare utbildningar för att komplettera. Nu kan man välja att gå enstaka kurser som brutits ut från de annars 1,5-2-åriga YH-utbildningarna, vilket skapar större flexibilitet för studenterna, säger Sanna Bäckström.

Tre snabbspår till jobb

Kvalitetstekniker

20 veckor. Undervisning: Distans och på campus i Skellefteå.

Automationsoperatör

20 veckor. Undervisning: Distans och på campus i Skellefteå.

Processoperatör/stålverksarbetare. (utbildning förbereds nu, ingen länk)

Cirka 20 veckor. Distans och på plats i Boden. Start kvartal ett 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!