Forskaren om kommunernas reklam – delar ut ett gott råd

Hur fungerar egentligen Skellefteås kampanj "Förlåt, Sverige"? Forskaren Johan Jansson ger ett omdöme och delar även ut ett råd till kommuner i norra Sverige som vill marknadsföra sig.

Johan Jansson, professor vid Umeå universitet.

Johan Jansson, professor vid Umeå universitet.

Foto: Håkan Röjder

Norra Sverige2022-11-29 22:00

– Generellt är det svårt att utvärdera den här typen av profilering. Det är så många andra faktorer utifrån som kan påverka resultatet, säger Jansson, som är professor i företagsekonomi med inriktning marknadsföring vid Umeå universitet.

När det gäller kommunerna i norra Sveriges ambition att vara attraktiva och locka till sig inflyttning kan det dock vara enklare, uppger han.

– Det finns ett specifikt syfte. Man vill lyfta arbetsmarknaden och få människor att flytta till jobben. I det fallet kan det vara lättare att syna resultatet, men även här finns det utomstående faktorer som kan spela in.

undefined
Så här såg det ut vid Hötorget i centrala Stockholm i höstas. Skellefteås kampanj har gått i ett 20-tal städer.

Budskapet måste ha bäring och förknippas med kommunen om man vill lyckas, anser Johan Jansson.

– Hur kopplas detta kring folks uppfattning och attityd till det som marknadsförs? Man talar om kommunikationshierarki. De flesta vet vad Volvo står för, exempelvis. Det är olika vad målgrupper är mottagliga för, och sannolikheten för ett gott resultat ökar om kommunen har en bra grund. Det finns också många föreställningar om landsändar, oavsett om vi talar om norra Sverige eller Skåne, som man kan anspela på och få olika effekter av. Men kommunikation är svårt.

Johan Jansson har noterat Skellefteås kampanj "Förlåt, Sverige".

– Ja, det är ju ett sätt att försöka ta sig igenom bruset som kan fungera. Man vill problematisera och väcka nyfikenhet. Folk tänker "Vad har de att be om ursäkt för?". Man ger ett problem att lösa, och då fastnar det bättre. Det är ett klassiskt knep som mycket väl kan fungera.

undefined
Skellefteå behöver öka sin befolkning, i likhet med många andra städer i norra Sverige.

Men för ett lyckat resultat krävs också långsiktighet, att kampanjen kan leva över tid och utvecklas, enligt Jansson.

– Man bör ha en plan för att gå vidare. Vad blir nästa steg, vad ska de be om förlåt för då? Uthållighet i kommunikationen ökar trovärdigheten och sannolikheten att det fastnar. Det är lite intressant, för det finns en spänning mellan att både vara nydanande och uthållig.

Johan Jansson fortsätter:

– Om man generellt vill vara lite kritisk till den här företeelsen så är möjligheten ganska stor att de aktörer som är inblandade tycker att det är en jättebra idé att hitta på något annat. Det är mer lönsamt för dem. Men det är bättre för regionerna med ett långsiktigt fokus än att hatta runt med olika budskap. Då hinner idéerna sätta sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!