– Jätteintressant och en väldigt bra möjlighet att komma ut i verkligheten för att förstå vilka utmaningar vi står inför, säger Alice Evertsson, en av studenterna.
Hon pluggar ett mastersprogram mot industridesign vid Chalmers i Göteborg.
– Jag är intresserad av produktutveckling i största allmänhet. De här industrierna sträcker sig över flera discipliner och täcker in stora delar av samhället.
Är det något speciellt företag du fastnat för?
– Det är väldigt mycket som känns spännande, säger Alice Evertsson.
Initiativet är ett samarbete mellan branschorganisationen Swedish Mining Innovation, LKAB, SSAB och Boliden.
Turnén har genomförts under söndag till onsdag. Från LKAB i Kiruna, via Aitik i Gällivare och SSAB i Luleå till Boliden Rönnskär i Skellefteå.
– Gruv- och metallindustrin har ett akut behov av kvalificerade personer. Syftet med turnén är att visa på alla möjligheter som finns för studenterna att bidra till den snabbt växande gröna industrin. Samtidigt får studenterna en inblick i alla fördelar med att bo här uppe i norr. Och vi hoppas att de berättar för sina vänner om upplevelsen, säger Lawrence Hooey, teknik- och innovationsansvarig vid Swedish Mining Innovation.
Stockholmaren Felix Åkenes pluggar vid Lunds tekniska högskola.
– Jag höll på med ett arbete med gruvbolag och deras miljöpåverkan när jag såg inbjudan. Det kändes givet att söka och just att vi fått vara med i alla stegen, från gruvbrytning till pellets och masugn är häftigt. I Luleå fick vi både se gamla masugnen och den nya verksamheten i Hybrit, säger han.
Felix Åkenes brinner för miljöfrågor och ser det som en möjlighet att han flyttar norrut efter skolan.
– Det tror jag absolut. Järn- och stålindustrin har stor miljöpåverkan och det är intressant att se hur de jobbar för att minska det. Sedan beror det så klart på vilka jobb som finns och vad företagen vill med sitt miljöarbete men det är ju något man vill vara delaktig i, säger han.
Ett 50-tal studenter hade sökt till turnén.
– Vi hade tänkt göra det här tidigare men pandemin har ställt till det. Jag är övertygad om att alla inblandade vill ha det som en årligt återkommande grej. Jättehäftigt att se vilket engagemang det finns för de här frågorna, säger Niclas Dahlström, projektledare vid Swedish Mining Innovation.