Det nya livetNorra Sverige

Piteåborna tar bilen till batterifabriken: "Behagligt"

Samåkning är grejen för Anders Linde och Stefan Hagberg. Från Hemlunda där Anders bor till batterifabriken är det ungefär åtta mil.
Samåkning är grejen för Anders Linde och Stefan Hagberg. Från Hemlunda där Anders bor till batterifabriken är det ungefär åtta mil.

Efter 25 år på samma arbetsplats bytte processoperatörerna från Piteå jobb. Nu pendlar de 16 mil tur och retur varje arbetsdag till Northvolts batterifabrik i Skellefteå. "Fördelarna uppväger nackdelarna så här långt", säger Stefan Hagberg.

Norra Sverige 16 november 2022 07:00

Eftermiddagen håller på att bli kväll och novemberkylan biter lite i skinnet.

Skenet från strålkastarna är starkt och lyser upp både det väldiga industriområdet och delar av den vidsträckta bilparkeringen utanför fabrikens grindar. Produktionen av bilbatterier är igång sedan i somras, och verksamheten byggs ut successivt.

undefined
Redo för kvällsskiftet på batterifabriken. Stefan Hagberg och Anders Linde har åkt från Piteå till jobbet.

Fullt utbyggd ska 4000 personer vara anställda vid driften. I dagsläget är de ungefär 1300 personer. Många av dem dagspendlar från mindre samhällen utanför Skellefteå eller från andra städer.

– Vi har anställda som pendlar från exempelvis Umeå, Luleå och Norsjö. Exakt hur många som dagspendlar har vi inte kartlagt. Men den som pendlar längst som vi känner till bor i Umeå, säger Sanna Bäckström, kommunikatör vid Northvolt Ett, som gigafabriken benämns.

Från Umeå och Luleå är avståndet 13 mil. Så långt pendlar inte Anders Linde och Stefan Hagberg. De är två av ett 40-tal Piteåbor som tagit anställning på Northvolt. Avståndet mellan städerna är åtta mil.

undefined
Bilparkering vid Northvolt Ett är vidsträckt och välfylld. Piteåborna skulle gärna se att företaget ordnade möjlighet till motorvärmare.

– Det tar 50 minuter ungefär. Sedan kan det hända att vi gör bort handling och annat på vägen, om det passar för alla, säger Anders Linde.

– Biltema brukar vara ett populärt ställe, säger Stefan Hagberg med ett leende.

Vi träffar dem i anslutning till att de börjar sitt kvällsskift. Duon jobbar treskift som processoperatörer, där de hanterar och fördelar elektrolyt.

– Det är pumpar och rör. Ett jobb som man har ganska bra erfarenhet av, konstaterar Anders Linde.

undefined
Anders Linde har jobbat på Northvolt cirka ett år. För Stefan Hagberg är det ganska precis ett halvår sedan han började pendla från Piteå.

Han kommer närmast från en anställning på Stenvalls, och har jobbat ett år på Northvolt. Stefan Hagberg var anställd på Kappa, och har jobbat cirka ett halvår. Båda tog steget efter cirka 25 år på samma arbetsplats.

– En kollega bytte till Northvolt före mig, och det ledde till att jag också blev nyfiken. Jag var sugen på att testa något annat, säger Anders Linde.

Stefan Hagberg nickar instämmande.

– Samma för mig. Och så känslan av att få vara med hyfsat från början i någonting helt nytt. Det lockade mig.

undefined
Pendlingsbilen till Northvolt. Den här turen går på eldrift. Stefan Hagberg, Anders Linde och de två andra turas om att köra.

Från det att Stefan blev anställd har de varit två i pendlingsbilen. Men nyligen har de fått tillökning, två killar i 20-årsåldern, och är fyra. Gången är att de kör en dag var och hämtar upp varandra.

– Vi bor ganska nära varandra. Inom några kilometers avstånd. Det skulle ju inte fungera om någon bodde i Norrfjärden, exempelvis, säger Stefan.

– Det känns bra att vi blivit fyra. Dels är det full bil och blir betydligt billigare. Sedan ska man ju tänka på miljön också, säger Anders.

Schemaläggningen har anpassats så att de fått möjlighet till samåkning.

– Skiftschefen har sett till att vi fått ihop det. De har varit väldigt lyhörda och det är tacksamt, säger Anders.

Så här långt upplever de inte pendlingen som något problem.

– Visst kan det bli lite långa dagar, speciellt när man har tolvtimmarsskift. Men det är ganska behagligt också. Man hinner förbereda sig inför jobbet, och efteråt hinner man varva ned. Vägen är ganska fin att köra. För mig passar det bra, säger Anders.

– Fördelarna uppväger nackdelarna så här långt. Sedan skadar det förstås inte om man gillar att köra bil, säger Stefan Hagberg.

undefined
Stefan Hagberg och Anders Linde, pendlare från Piteå.

Jag kan tänka mig att man lär känna varandra ganska bra?

– Du, det är så mycket skitsnack. Det lämpar sig inte här (skratt).

Ett relevant samtalsämne har dock varit pendlingstrafik. Pendlingsbussar finns på önskelistan. För att inte tala om järnväg.

– Klart man gärna hade sett att de byggt klart Norrbotniabanan nu. Det vore ju ett lyft, säger Stefan Hagberg.

undefined
Northvolt Ett. När batterifabriken i Skellefteå är fullt utbyggd kommer 4000 personer ha sin anställning här.

Någon oro för säkerheten känner de inte. Bilfärderna går lugnt tillväga och några incidenter har inte inträffat hittills.

– Någon älg har vi sett, men den var på rätt sida stängslet, säger Anders Linde.

Dagspendlingen är en stark faktor för Northvolt. Samhällen som Boliden (3 mil) och Bursträsk (4 mil) ligger på behagligt avstånd.

Vidare bedrivs ett intensivt arbete av en projektgrupp ledd av Norsjö kommun för att starta persontågstrafik på sträckan Jörn-Bastuträsk-Skellefteå-Bergsbyn-Skelleftehamn.

undefined
"Den som dagspendlar längst är från Umeå", säger Sanna Bäckström, kommunikatör vid Northvolt ett.

Sanna Bäckström berättar att Northvolt undersöker möjligheterna för pendlingstrafik, och har en löpande dialog med bland andra Skellefteå kommun och regionen.

– Vi är inte där ännu men har bra samtal igång. Vi får se hur det utvecklas, säger hon.

Även H2 Green Steel, som bygger ett stålverk i Norra Svartbyn utanför Boden, kalkylerar med att en del av deras anställda kommer att dagspendla.

– I första hand vill vi att Boden växer och att de vi anställer ska hitta sitt boende här. Det är viktigt att vi växer tillsammans med kommunen. Vid vår mötesplats i centrum träffar vi också många bodensare som pendlar till Luleå och som tycker att det skulle vara skönt att slippa. Men vi vet också att vårt upptagningsområde kommer att vara större än så. Exakt hur många som kommer att pendla är svårt att spekulera i nu, säger Karin Hallstan, presschef.

undefined
Karin Hallstan, presschef vid H2 Green Steel.

Helt klart är att pendlingstrafik från Luleå (3,5 mil) blir aktuellt. Här finns redan utbyggda förbindelser med buss och tåg. 

Avståndet från Älvsbyn är liknande (3,5 mil). Harads (4,5 mil) är exempel på ett mindre samhälle som ligger på rimligt pendlingsavstånd som kan få inflyttning.

– Luleå är så klart en pendlingsort som vi räknar med. Men även mindre samhällen runt om i Boden, säger Karin Hallstan.

I Jokkmokks kommun räknar man med att Porjus kan vara ett hett alternativ till bostadsort när LKAB går över till Hybrittekniken och bygger demoanläggning och järnsvampverk i Malmberget. LKAB behöver anställa mellan 500–1000 personer med start runt 2025 och det är brist på bostäder i samhället.

undefined
Monica Lundkvist, kommunchef i Jokkmokk.

Avståndet mellan Gällivare och Porjus är cirka 5 mil.

– Vi håller på att ta fram mellan fem och tio villatomter som vi släpper till försäljning. Detta för att möjliggöra för fler att bosätta sig i Porjus. Det är ett fint samhälle för de som hellre bor i en by än en stad. Vi har möjlighet att ta fram ännu fler villatomter beroende på hur stort intresset blir, säger Monica Lundkvist, kommunchef i Jokkmokk.

Hon tror även att avståndet mellan Vuollerim och Boden (9 mil) är möjligt för dagspendling.

– Vägen är bra och exempelvis samåkning kan absolut vara ett alternativ, även om det avståndet är längre. Vi hoppas även på en del företagsetableringar kopplade både till Gällivare och Boden. Vi tror att Jokkmokk kan få en del av utvecklingen, säger Monica Lundkvist.

Orter som kan få uppsving

Här är ett urval av städer och mindre samhällen som ligger på pendlingsavstånd under tio mil till nya industriprojekt och som kan få inflyttning:

Burträsk (Northvolt i Skellefteå), Boliden (Northvolt), Norsjö (Northvolt), Byske (Northvolt), Jävre (Northvolt), Harads (H2 Green Steel i i Boden), Vuollerim (H2 Green Steel), Älvsbyn (H2 Green Steel), Porjus (Hybrit/LKAB i Gällivare), Hakkas (Hybrit/LKAB), Nattavaara (Hybrit/LKAB).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Det nya livet

Artisten om hyllningslåten till industriboomen

Avgörande händelsernaRelationen till Stålverk 80"Ska vänja oss vid framtidstron"
Artisten om hyllningslåten till industriboomen

Markägaren kan få tre kraftledningar på sin fastighet

Får ersättning från Svenska kraftnät"Inga stora områden eller stora pengar"
Markägaren kan få tre kraftledningar på sin fastighet
Visa fler