Nya kunskaperLuleå

Teknikens hus om sin roll i den gröna omställningen

Modellen av masugnen är snart ett minne blott. När den gröna tekniken gör sin entré i industrin förändras också utställningarna i Teknikens hus. Betydelsen av science centers kan vara avgörande när norra Sverige ställer om till det fossilfria samhället.

Luleå 2 maj 2022 18:00

Det anser Josefin Wäppling Bernárdzon, verksamhetsutvecklare vid Teknikens hus i Luleå.

– I kommunikationen mot barn och ungdomar kommer science centers ha en viktig roll för samhällsomställningen. Förutom att vi bidrar till ökat intresse för naturvetenskap och teknik i tidig ålder så är vi också en attraktiv, publik plats dit en familj kan åka och uppleva saker tillsammans, säger hon.

En del av Teknikens hus vision är att "tända gnistor för en smartare framtid varje dag".

– Vi utbildar för framtiden med samtiden runt omkring oss.

Josefin Wäppling Bernárdzon poängterar vikten av att nå de unga medan "teknikfönstret" är öppet.

– Ska man få dem nyfikna och intresserade måste teknikintresset komma in tidigt. Det går inte att komma till universitetet och bjuda på tacobuffé och tro att studenterna ska bli intresserade. Då har de redan bestämt sig. Det går inte heller att ta med mindre barn till tung industri, men den kan de möta här.

Bland de klassiska utställningarna som finns kvar sedan starten i maj 1988 finns gruvan och stålverket. Här kan man bekanta sig med mineraler, ortdrivare och krossar, följa pelletiseringen och malmens väg till masugnen och stränggjutningen.

Inte så konstigt eftersom LKAB och SSAB finns med bland grundarna och är självskrivna samarbetspartners.

Förut kunde man göra sprängningar och känna vibrationer i gruvan. Den biten är ersatt med virtual reality-teknik (VR), då en betydande del av dagens gruvarbete sker digitalt.

Men det gröna teknikskiftet, där vätgasen ska ersätta kolet i järn- och stålframställningen, innebär ännu fler förändringar.

– Vi jobbar hela tiden med vad som ska bli nästa steg och har en dialog med våra samarbetspartners. Men varje utställning kostar flera miljoner och det gäller att planera noga, säger Josefin Wäppling Bernárdzon.

Några nya utställningar är inte konkret utformade ännu.

– Vi håller på med en förstudie för en ny energiutställning. Vi behöver visa upp energislagen sol, vind och vatten och förklara hela energisystemet för barnen, från producent till konsument. Vi utgår alltid från barnens perspektiv i allt vi gör. I framtiden vill vi så klart visa upp en ljusbågsugn. Och vätgasen, som är så otroligt central i omställningen och finns i flera processer, där behöver vi visa hur och var den produceras, hur den används och transporteras.

Teknikens hus tar emot skolklasser och fortbildar lärare från hela länet.

Den här dagen är tjänstepersoner från barn- och utbildningsförvaltningen i Haparanda på besök för att bekanta sig med utställningar och få information om vilka möjligheter som finns. Jaana Ohtonen, skolutvecklare, anser att samarbetet med Teknikens hus inte går att överskatta.

– Den gröna utvecklingen är framtidens jobb, inte bara här utan även i finska Lappland. I Haparanda kommer vi att intensifiera arbetet mot teknik och naturvetenskap, och det som sker i klassrummet räcker inte. Eleverna måste också få upplevelser och kontakt med tekniska lösningar, arbetsplatser och karriärvägar, säger Jaana Ohtonen.

Samtidigt är även en klass från årskurs sju på Örnässkolan i Luleå på studiebesök. Eleverna får bland annat konstruera sin egen tryckluftsraket och skicka iväg den, samt testa på att skapa energi med hjälp av att dra i ett rep.

Beroende på hur intensivt eleverna drar når de upp till olika nivåer. Mätaren visar hur mycket energi som krävs för att skicka ett sms, en bild och ett videoklipp. Den visar också skillnaden i hur mycket energi som kan sparas i ett energieffektivt datacenter.

– Det är bra utställningar och upplevelser. Man har kul på samma gång som man lär sig om exempelvis stålframställning och papperstillverkning, säger eleverna Klara Ström, Anna Hansson och Hulda Lindqvist.

Josefin Wäppling Bernárdzon lyfter fram vikten av Teknikens hus och andra science centers funktion:

– Innan jag började på Teknikens hus jobbade jag på Ung företagsamhet mot unga för att få dem att tidigt se möjligheterna och potentialen i att stanna kvar här uppe. Nu jobbar jag mot ännu yngre barn, men syftet är detsamma. Vi visar inte bara upp samhället, vi är med och bygger det.

Hon fortsätter:

– Science centers är den kompetensarena som sammanför industri, akademi och civilsamhället. Om norra Sverige ska lyckas med utmaningen är vi en viktig aktör.

Fakta Teknikens hus

Teknikens Hus är Sveriges nordligaste science center och ett av landets första. Det öppnade i maj 1988. Det drivs av en stiftelse där SSAB, LKAB, Vattenfall, Luleå tekniska universitet, Luleå kommun och organisationen Norrbottens kommuner ingår.

Teknikens hus är en av norra Sveriges största attraktioner och lockar 80 000–100 000 besökare årligen. 2005 utsågs science centret till världens bästa vid världskonferensen i Rio de Janeiro.

Teknikens Hus finns på universitetsområdet i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Nya kunskaper

Forskaren om unika uppdraget: Skellefteå som battericentrum • Kapplöpningen • Iskalla tystnaden från Asien

Forskaren Anders Norberg ska forma utbildningar till en bransch som är ny i Europa – och utsatt för sylvass konkurrens. I jakten på information om batterifabrikerna har han mötts av öppenhet i USA men iskall tystnad från Asien.

Forskaren om unika uppdraget: Skellefteå som battericentrum • Kapplöpningen • Iskalla tystnaden från Asien

Svenska kraftnät öppnar för lösningen: ✔ Heta området ✔ Utmaningen ✔ "Ökning upp till 40 procent"

Svenska kraftnät anser att Luleåföretaget Exeris tekniklösning är intressant, och uppger att en ökning av elnätets kapacitet kan vara möjlig redan under 2023 om tekniken kan utnyttjas fullt ut.

Svenska kraftnät öppnar för lösningen: ✔ Heta området ✔ Utmaningen ✔ "Ökning upp till 40 procent"

Så kan smart teknik från norr lösa elproblemet: "Då kan Sverige hålla tidsplanen"

Begränsningar i elnätet och långa tider för att bygga nya kraftledningar riskerar att stoppa och försena gröna industriprojekt i norra Sverige. Men en del av lösningen kan finnas i det befintliga nätet. Ett Luleåföretag har utvecklat en ny teknik som de uppger kan fördubbla kapaciteten.

Så kan smart teknik från norr lösa elproblemet: "Då kan Sverige hålla tidsplanen"

Därför vill de se pilotprojektet i norra Sverige: "Knutpunkter för elproduktion"

Bodens Business Agency driver projektet Framtidens elnät, där Exeri ingår. Förstudien är klar och föreslår att en pilotinstallation genomförs vid Norrbottenskusten.

Därför vill de se pilotprojektet i norra Sverige: "Knutpunkter för elproduktion"

Framtidståget tuffar genom Sverige: "Kul att jobba med"

Hållbara malmtransporter, fossilfri energi och framställning av kritiska mineral och metaller. Det hade gymnasieeleverna tittat närmare på när Framtidståget nådde Luleå.

Framtidståget tuffar genom Sverige: "Kul att jobba med"
Visa fler