Annonssamarbete med Fumex
FramtidsfabrikenNative

Fumex satsar på ny nisch: ”Målet är att fortsätta vägen mot tillväxt”

”Det våra kunder tycker om med oss är att vi är snabba och flexibla”, säger Anders Hedlund, vd för Fumex.
”Det våra kunder tycker om med oss är att vi är snabba och flexibla”, säger Anders Hedlund, vd för Fumex.

Skellefteåföretaget Fumex specialiserar sig på processventilation som suger bort luftburna föroreningar. Det lilla men internationella företaget fortsätter nu vägen mot ökad tillväxt genom att satsa på ett rostfritt program som riktar sig mot branscher inom medicinteknik och livsmedel.

Native 8 november 2023 09:00
Detta är ett annonssamarbete.

Fumex erbjuder ett brett sortiment av produkter för evakuering av luftburna gaser och övriga partiklar. Genom att hålla hög nivå på kvalité och service skapas värde för kunderna, menar de. 

– För att lyckas suga bort en förorening måste man vara nära föroreningen, vi är duktiga på att göra flexibla lösningar så man kan komma åt den röken som är obehaglig eller farlig. Vi har också produkter för att skapa hela system i form av fläktar, filter, styrutrustning och liknande, säger Anders Hedlund, vd för Fumex och fortsätter: 

– Vi har bra arbetskraft som har jobbat länge och fungerar bra i verksamheten. Det våra kunder tycker om med oss är att vi är snabba och flexibla. Vi gör bra produkter, har snabb kundservice och vi har trygg teknisk kompetens.

 

Att Fumex är internationella bekräftas av fördelningen av företagets omsättning där 75% går på export och resterande till den svenska marknaden. De största exportmarknaderna är framförallt dotterbolagen i Tyskland och USA samt övriga europeiska länder.

– Vi utvecklar egna produkter och tillverkar här uppe i Skellefteå, distribuerar gör vi över stora delar av den industrialiserade världen. Vi säljer i huvudsak till återköpande kunder i olika former och siktar inte på att göra en stor engångsaffär utan många små aktiva affärer hela tiden. 

undefined
Såhär väntas Fumex nya lokaler se ut.

Trots den internationella bredd som Fumex har är de fortsatt starka på den lokala marknaden och har inga planer på att flytta huvudkontoret som finns i Skellefteå. 

– Vi är ett litet men internationellt företag och vi tänker fortsätta att vara det, vi ser bara möjligheter vad gäller vår fortsatta utveckling från en position där vi finns här i Skellefteå, säger Anders. 

Nästa år sker förändringar vid huvudkontoret. Fumex har valt att flytta verksamheten, men inte långt, ungefär en kilometer bort byggs företagets nya kontors- och produktionslokal. 

– Att få flytta in i nya moderna lokaler anpassade för just våra behov kommer att bli ett lyft på flera vis.

– Produktionen flyttas efter sommaren nästa år och sen flyttar vi in i kontoren en bit in på hösten. Det är en utmaning men vi ser stora fördelar med det, vi har dessutom hittat en jättebra tomt, säger han.

Fumex arbetar kontinuerligt med att utveckla sina produkter, de ser ett stort behov av rostfria produkter som också evakuerar pulver inom medicinteknik och livsmedelsproduktion och har därför valt att satsa på ett sådant program. 

– Några av våra konkurrenter har rostfria produkter men ingen har satsat fullt ut på att göra ett bra program. Vi har till och med certifierat produkten för att den ska kunna användas i renrum. Det kommer inte bli en jättestor volym, marknaden är inte obegränsad men det är en bra nisch och vi hade tänkt testa den nischen, säger Anders och fortsätter: 

– Vårt mål är att fortsätta vägen mot tillväxt, sen om det är fem eller femton procent spelar ingen roll, vi vill ha en stadig tillväxt under kontrollerade former och det gör vi genom att utveckla och förbättra produkter samt våra distributionsvägar.

Fumex

Har funnits sedan 1975.

Har cirka 35 personer anställda.

Erbjuder produkter för evakuering av luftburna skadliga gaser och partiklar. Övrigt sortiment omfattar punktutsug för industriell- och laboratoriemiljö, utsug för fordonsavgaser, fläktar, styrautomatik, filter och verkstadsutrustning.

Huvudkontor i Skellefteå men har tre dotterbolag i USA, Kina och Tyskland.

 

Läs mer om Fumex här.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på PT.