Annonssamarbete med Sparbanken Nord
FramtidsfabrikenNative

Ung ekonomi: De vill ge unga makten över sin privatekonomi

Erika Mattsson (till vänster), chef för hållbarhet och samhälle på Sparbanken Nord, vill tillsammans med rådgivarna Carolina Ström och Josefin Lundquist inspirera unga att ta kontrollen över sin ekonomiska situation.
Erika Mattsson (till vänster), chef för hållbarhet och samhälle på Sparbanken Nord, vill tillsammans med rådgivarna Carolina Ström och Josefin Lundquist inspirera unga att ta kontrollen över sin ekonomiska situation.

Kostnadsfria föreläsningar om ekonomi för elever i grundskolan och gymnasiet – med konceptet Ung ekonomi vill Sparbanken Nord ge ungdomar verktyg för att själva kunna påverka sin situation genom livet. ”Den som börjar livet med en trygg ekonomi får stora möjligheter”, säger privatrådgivare Carolina Ström.

Native 8 november 2023 05:00
Detta är ett annonssamarbete.

Sparbanken Nord vill med konceptet Ung ekonomi få unga att förstå vikten av att ha koll på sin privatekonomi och vilka möjligheter som det kan medföra. De erbjuder kostnadsfria föreläsningar för elever i grundskolan, främst högstadiet och gymnasiet, med målet att öka kunskapen och förse ungdomarna med verktyg för att själva kunna göra skillnad för sin ekonomi.

– Vi vill inspirera unga, få dem att känna att de själva kan påverka sin situation genom hur de agerar. Kunskap är makt, det bygger självkänsla och gör en mer självständig, säger Sparbanken Nords chef för hållbarhet och samhälle Erika Mattson och fortsätter:

– Många unga ärver sin ekonomiska kunskap hemifrån vilket ger dem olika förutsättningar så det är också en fråga om jämlikhet.

undefined
Från vänster: Erika Mattsson, chef för hållbarhet och samhälle, Carolina Ström, privatrådgivare och Josefin Lundquist, rådgivare.

Sparbanken Nord har ett aktivt samhällsengagemang där de årligen avsätter en del av sin vinst till bland annat kultur, föreningsliv och insatser för barn och unga. Som bank har de också tagit ett större grepp om finansiell hälsa, både mot sina kunder och samhället i stort.

– Ekonomi och hälsa hör ihop. Att inte ha koll på sin ekonomi kan ge konsekvenser i livet och påverka hälsan negativt. En trygg privatekonomi minskar oro och grunden till en god ekonomi kan många gånger läggas i unga år. Vi som sparbank vill ta ansvar, säger Erika Mattson.

undefined
Josefin Lundquist och Carolina Ström från Sparbanken Nord har mött många intresserade elever under de kostnadsfria föreläsningarna inom Ung ekonomi. Sparande, fonder och placeringar brukar väcka mest intresse.

Föreläsningarna inom Ung ekonomi utförs oftast på banken men även på plats i skolorna där rådgivare från Sparbanken Nord kommer på besök. De som vill kan även få digitala genomgångar. Responsen från eleverna de mött hittills har varit väldigt god.

– Eleverna vi träffar har hela livet framför sig och stora drömmar, de är intresserade av ekonomi och vill lära sig mer. De känner att det är viktigt, säger Carolina Ström, privatrådgivare i banken och en av föreläsarna i Ung ekonomi.

Föreläsningarna handlar om stort och smått, allt från ekonomin i samhället till praktiska saker som hur de betalar en räkning, vad som händer om de inte gör det, sparande och budget. Det område som brukar väcka mest intresse är sparande.

– Eleverna är intresserade av fonder och placeringar. Vi trycker på att man ska lära sig att hushålla med det man har och att ett litet sparande från unga år kan räcka långt. Sparande handlar om ett beteende och vi vill få in det tankesättet, säger Josefin Lundquist, föreläsare och rådgivare i banken.

– Den som börjar livet med en trygg ekonomi får stora möjligheter. Om de börjar lägga undan tio procent av lönen redan vid sitt första jobb kanske de kan köpa en bostad utan topplån, köpa en bil utan att behöva låna – de får en fördel i livet, säger kollegan Carolina Ström.

undefined
Under föreläsningarna får eleverna information om grundläggande privatekonomi; spara, låna, flytta hemifrån, börja plugga, fallgropar med mera.

Under föreläsningarna får eleverna även information om vad de ska akta sig för. Frågor som säkerhet, bedrägerier och risker med snabba och billiga lån är viktigt att känna till.

– Även unga kan hamna i kläm, de kan själva bli en del av ett bedrägeri utan att de förstår vad de är med i. Vi går även igenom vad den effektiva räntan på ett lån är, den totala kostnaden, vilket inte brukar vara den ränta som det skyltas med, säger Josefin Lundquist.

Det viktigaste som föreläsarna Carolina och Josefin vill förmedla till eleverna är att de själva kan påverka sin ekonomiska situation och vikten av ett sparande.

– Att ha en buffert, ett sparande för oförutsedda saker eller något roligt de vill göra är det viktigaste. Det medför så mycket positivt. Det gör gott för den finansiella hälsan och de slipper känna oro och stress. Vi hoppas att vi skickar med ungdomarna tankar som de har med sig senare i livet, som kanske ändrar ett beteende, säger Carolina Ström. 

Ung ekonomi

Ung ekonomi vänder sig till barn och unga i grundskolan och gymnasiet för att inspirera dem att se på sin ekonomi på ett sätt där de själva kan göra skillnad. Sparbanken Nord erbjuder kostnadsfria föreläsningar på plats i skolklasser och föreningar eller online. Föreläsningen är bankneutral, det vill säga har ingen koppling till Sparbanken Nords tjänster, och handlar om grundläggande privatekonomi; spara, låna, flytta hemifrån, börja plugga, fallgropar med mera.

Läs mer om Ung ekonomi och hur du bokar en föreläsning här. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på PT.