Vi behöver ställa om, vi behöver fossilfritt stål, energiproduktion som inte fyller vår atmosfär med koldioxid och infrastruktur och transporter som är utsläppsfria. Det är bevisat bortom alla tvivel av all seriös forskning. Frågan är hur vi ska uppnå detta, vilka kostnader det innebär och hur vinsterna fördelas?
Den stora intäkten för kommuner idag är skatter och avgifter. Skatter och avgifter för de som är skrivna i och bor i kommunen. Säg att du arbetar i grannkommunen men bor i en annan så är det samhällsservicen i boendekommunen du finansierar med din inkomstskatt.
För att göra det väldigt enkelt, kommuner är beroende av en befolkning som bor, lever och arbetar inom dess gränser. Det är lite som en förening, en förening är beroende av medlemmar som betalar sin medlemsavgift för att kunna bedriva verksamhet.
Det är där problemet med fly-in fly-out kommer in i bilden. Fly-in fly-out betyder långväga arbetspendling inom riket men även så kallad utstationerad arbetskraft som härrör från länder inom EU och en tredje av ren människohandel.
Antalet utstationerade arbetare i Sverige har ökat kraftigt efter pandemin. Arbetsmiljöverket har sett störst ökning storstadsregionerna och norra Sverige. Under 2022 återfanns 20% av alla utstationerade arbetare i Sverige, 14 459 arbetare, i Norrbotten och Västerbotten.
Anledningen är naturligtvis de stora nyetableringar och utökning som sker inom basindustrin. Med rekordlåg arbetslöshet och fortsatt befolkningsminskning i alla kommuner utom två förstår jag företagen. De behöver arbetskraft och de löser det på de sätt kan.
Problemet är att fly-in fly-out löser företagens bemanningsproblem men det kommer aldrig lösa välfärdsfrågan.
Fair Play Bygg initierades 2016 av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland för att komma åt arbetslivskriminalitet. De visar att det skett en stadig ökning av misstänkt brottslighet på byggarbetsplatserna, även under 2022.
Svartarbetet inom byggsektorn har mer än fördubblats under de senaste tio åren. Byggmarknadskommissionen visade 2021 att fler än åtta av tio byggföretag från fem länder i östra Europa verksamma i Sverige misstänks ha brutit mot svenska lagar och avtal.
Samma genomgång visade att mellan 5 och 30 procent av byggnadsarbetarna på Stockholms byggarbetsplatser saknat arbetstillstånd.
Vid ett uppmärksammat tillslag på Northvolts anläggning under 2021 visade polisens och andra myndigheters kontroll att närmare 25% av de kontrollerade arbetstagarna vistades olagligt i Sverige.
Kommunerna i Norrbotten som påverkas av den gröna omställningen står inför enorma investeringar för att kunna rida på den eventuella vågen. Allt från bostäder, infrastruktur, skolor, kollektivtrafik för att ta höjd för en önskad befolkningsökning.
Det man får är löften om arbetstillfällen men om de tillsätts med arbetare som inte bor i kommunerna leder det inte till några ökade skatteintäkter eller för den delen nån hållbar utveckling över tid. Kostnaderna för kommunerna är uppenbara, vinsterna är däremot mer oklara.
Hur skapar vi en politik som gör att Norrbottens kommuner kan garanteras de vinsterna?