Fler perspektivNorra Sverige

Balansen mellan det möjliga och det omöjliga

Framtidsfabriken är en gemensam satsning av fyra olika titlar hos Norr Media. Ansvariga utgivare är Lenitha Andersson Junkka (NK), Peter Lindvall (NSD), Malin Christoffersson (Norran) och Mari Gustafsson (PT).
Framtidsfabriken är en gemensam satsning av fyra olika titlar hos Norr Media. Ansvariga utgivare är Lenitha Andersson Junkka (NK), Peter Lindvall (NSD), Malin Christoffersson (Norran) och Mari Gustafsson (PT).

Vi står inför mänsklighetens största utmaning. Klimatet måste räddas och det måste ske nu om vi människor inte ska förinta vårt enda hem. Industrierna är de stora bovarna som släpper ut mest koldioxid och kan de bli grönare har vi kommit en bra bit på vägen.

Norra Sverige 17 oktober 2022 11:00

I vår region sker just nu en utveckling som saknar motstycke i modern tid, framdriven av visionen om en grönare industri. Över tusen miljarder ska investeras här och många etableringar planeras eller har börjat byggas upp. Det ger ringar på vattnet och skapar fler satsningar. 

Men hur ska samhället kunna hänga med i den utveckling som sker just nu? Varje bygge ska bemannas av flera hundra personer och varje nytt företag ska hitta anställda som vill bo och leva här. Arbetsmarknaden glöder och det finns knappt någon arbetslöshet att tala om i vår region. Tvärt om är det brist på personal i de flesta yrkena. Många branscher ser en rörlighet på arbetsmarknaden som vi de inte sett på många år. 

Hur ska elen räcka till satsningar? Var ska folk bo? Hur ska en krisande vård kunna ta hand om skadade och sjuka när befolkningen ökar, både permanent och tillfälligt av byggarbetare? Hur ska folk som flyttar hit kunna få en välfärd värd mödan att bo här och vad ska deras fritid bestå av? 

Frågorna är många och tycks i vissa fall omöjliga att lösa. Hur ska vi kunna bemanna nya satsningar med tusentals personer när vi knappt kan bemanna en skola i Kiruna? 

Samtidigt ser vi något hända. Skellefteå som ligger längst fram i utvecklingen ökade sina befolkningssiffror med 591 personer första halvåret i år och nya restauranger, vägar och butiker ser dagens ljus. Engelskan tar en allt större plats i Skellefteå och flera engelska utbildningar har öppnats.

Det är hisnande att tänka på att världens blickar riktas mot oss och att utvecklingen för klimatet sker i precis det område där Norr Medias tidningar NSD, Norran, Norrbottens-Kuriren och Piteå-Tidningen finns. Vår uppgift är att berätta för er läsare om hur utvecklingen går och ta er med till rum där beslut tas och där utvecklingen sker. 

Vi lovar att ställa frågor och följdfrågor, vara nyfikna, söka svar och lyfta fram problem och oegentligheter i ljuset. Men vi ska också lyfta fram visionärerna, nytänkarna och idéerna och vara stolta över att det är här som det omöjliga blir möjligt och de första stapplande stegen mot en grönare värld tar form. 

Välkommen till Framtidsfabriken!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!