Ny restaurang invigd i Arjeplogsfjällen

Kallast i landet. Rekordkyla har gjort Vuoggatjålme, vid sidan av Silvervägen, i Arjeplogsfjällen till både historiskt och riksbekant. Men i fredags var det värme och glädje för hela slanten och då skrevs ny historia. Då invigdes nämligen en restaurang i fjällmetropolen.

Frans Helamb klipper bandet och skojar till det: "Det här är min definition av källare..." Bakom syns byggmästaren Anders Eriksson, Monica Helamb, Eva-Karin Rosenberg, Björn Andersson och Tina Wiklund.

Frans Helamb klipper bandet och skojar till det: "Det här är min definition av källare..." Bakom syns byggmästaren Anders Eriksson, Monica Helamb, Eva-Karin Rosenberg, Björn Andersson och Tina Wiklund.

Foto: Bertil Sundkvist

VUOGGATJÅLME2011-02-28 06:00

Vuoggatjålme fjällgård var från början ett statligt påfund. På 1800- talet anlades fjällstugor för att ge människor på väg mellan Sverige och Norge hus för natten, både för djur och människor. Dessa resande skulle också förses med mat för en bestämd summa pengar.

Fjällstugor anlades i Ballastviken, Vuoggatjålme och Merkenes samt Vilstugan vid gränsen. Arrendatorer buskade vintervägar och såg till att det fanns skidspår eller hästvägar.

Lunchpaket
Så småningom började turister hitta till Vuoggatjålme och de serverades såväl frukost som middag, och med sig ut på fisketuren fanns ofta ett lunchpaket.

Men någon egentlig matservering fanns inte.

- Vi hade fem rum med sammanlagt 17 bäddar i huset. Kanske kunde man kalla det för pensionat, säger Björn Helamb som tillsammans med hustrun Monica bedrivit turistnäring på platsen de senaste 30 åren.

Sedan några år tillbaka klappar nästa generation på porten. Sonen Frans är på väg in i verksamheten med stormsteg. Han har utbildat sig till helikopterpilot och bestämt sig för att bli kvar på gården. Och med det beslutet öppnades plötsligt dörrar.

Björn Helmb säger:

- Området har ju saknat matservering, och nu då Frans fortsätter vågar vi satsa och vi hoppas att kunna åstadkomma något som är bra både för oss och trakten.

Tolkning av källare
Han framhåller också den betydelse sonens flickvän Tina Wiklund haft för satsningen. Tina som utbildar sig till arkitekt har haft stort inflytande. Hon förklarar byggnadens placering och tanken med utformningen. Om entréns placering i förhållande till utsikten. Ljuset i mittskeppet och de mysiga sidoskeppen.

- Allt är inte riktigt klart, men det känns bra, säger hon.

Frans Helamb klippte bandet. Men innan gav han sin version av tillkomsten.

- Jag flyttade hem och det kom några kompisar. Vi pratade om att det borde finnas något ställe där man kunde ta sig en öl. Jag kom på att det skulle kunna göras i källaren ...

- Och det här blev tolkningen av en källare ...

Och så var Restaurang Vuogga invigd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om