Kulturhuset gjordes om till beachparty

I fredags var det dags för "Winterbeach 2011 - vinterns somrigaste ungdomsevent i Vidsel" av och för ortens ungdomar. Bakom arrangemanget stod ett tiotal tonåringar i byn som varit med i projektet Kulturmenyn. Liveband, fotovernissage och disco ingick i programmet.

"Sommarklädsel gäller!" stod det i annonsen, något som bland andra Älvsbytjejerna Fanny Karlsson (till vänster) och Elvira Carlsson tagit fasta på.

"Sommarklädsel gäller!" stod det i annonsen, något som bland andra Älvsbytjejerna Fanny Karlsson (till vänster) och Elvira Carlsson tagit fasta på.

Foto: Emelie Välitalo

VIDSEL2011-02-28 06:00

Fem onsdagskvällar i rad har Kulturmenyns projektledare Peter Uvén och hans medarbetare träffat ungdomar på ungdomsgården i Vidsel.

- Vi har testat att spela olika instrument, gjort musikinspelningar och jobbat med redigering av bilder i Photoshop, berättar Alexander Öhman, en av projektdeltagarna.

- En kväll pratade vi om att det skulle vara kul att göra något slags ungdomsevent i Vidsel. Så kläcktes idén att ordna ett disco och göra det som ett beachparty inomhus.

Sommarstämning
Sagt och gjort. Arrangörsgruppen skickade en ansökan om bidrag till Kultur och fritid där de noggrant beskrev vilka programpunkter eventet skulle innehålla. "Ungdomarna i Vidsel vill bjuda in ungdomarna i Älvsbyn till en kreativ kväll med utställning, musik och dans", förklarade de och lovade att: "Allt ska filmas från planeringsstadiet till eventets slut för att sedan sammanställas till projektdokumentär."

Ansökan beviljades och projektdeltagarna satte igång med förberedelserna. Kommunen ställde upp med gratis buss för de inbjudna Älvsbyungdomarna.

När "Winterbeach 2011" körde igång på fredag kväll var Kulturhuset omvandlat till en discodunkande sommarstrand, bortsett från sand som arrangörerna av förståeliga skäl avstått från att använda som rekvisita. Många hade hörsammat uppmaningen i annonsen om att man skulle ha sommarkläder på sig.

Liveband på scen
Efter en timmes inledande discomusik tog kvällens första liveband plats på scen: "In The Grey" från Piteå.

- Vi hade egentligen en annan spelning på gång, men när vi hörde att Vidselungdomar ordnat det här eventet själva, bestämde vi oss för att åka hit, sa basisten Kim Eliasson till PT före framträdandet.

Det skulle bli mer livemusik: Pitebandet "The Bole" och "Basterds" från Älvsbyn stod i tur att spela när PT lämnade eventet vid 21.30-tiden.

Kulturmenyns "pappa" Fredrik Holmström, musikansvarig hos SV Nord, och Peter Uvén delade ungdomarnas glädje över att det "äntligen händer något roligt i Vidsel".

- Det här är ett klockrent exempel på att vi inom ramarna för Kulturmenyn kan coacha ungdomar att gå från idé till färdigt arrangemang utan att ta över, konstaterade de.

FAKTA Kulturmenyn

Projektet Kulturmenyn bedrivs av SV Nord i samverkan med Folkets Hus-föreningen i Piteå.

Samarbetspartners är Spira Fyrkanten, Kultur och fritid i Piteå kommun, Landsbygdsutveckling i Piteå kommun, samt Filmpool Nord.

Kulturmenyns syfte är att öka ungdomars engagemang för hembygden och samhället genom att inspirera och underlätta för dem att förverkliga sina egna idéer om aktiviteter och en kreativ fritid

I praktiken går det ut på att ta ungdomarnas idéer på allvar och hjälpa dem med att hitta vägar till målet genom nyttjande av de resurser som finns i närområdet och samhället i stort

Målet är att deltagande ungdomar ska känna att de mår och trivs lite bättre på hemorten efter projekttidens slut, samt att projektägaren och dess samarbetsorganisationer ska få större kännedom om vilka ungdomsaktiviteter som efterfrågas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om