Rekord intresserar många och inom meteorologi finns det en hel del. Under sommarmånaderna brukar värme efterfrågas av många och det blev det verkligen i Ultuna, Uppsala den 9 juli 1933 samt i Målilla den 29 juni 1947.
Vid båda tillfällena uppmättes 38,0 grader och det är den högsta temperaturen som uppmätts på våra mätstationer. Tittar vi däremot på övriga delar av världen kommer det inte ens i närheten av jordens värmerekord. På första plats har vi Al’Aziziyah i Libyen. Här uppmättes hela 57,8 grader den 13 september 1922. Dessa temperaturer är dock ingenting jämfört med vad en blixt kan värma upp luften till, eller vad sägs om ca 30 000 grader?
Detta har forskare kommit fram till genom att studera intensiteten på ljuset i en blixt. Med hjälp av mätningar i toppen på Empire State Building i New York har forskare även kommit fram till att en blixt är 2-20 cm i diameter.
En blixt är ungefär 7 km lång. Med hjälp av beräkningar kan man uppskatta volymen på den uppvärmda luften till omkring 2-200 kubikmeter.