Även fast våren börjar ta sitt grepp över delar av Sverige så tänkte jag hålla fast vid vintern ett litet tag till. Nu när det börtjar töa kan en del märkliga fenomen uppstå i den snö som ligger kvar. Bland annat snörullar.
Snörullar bildas som sagt oftast under töväder då det ligger ett tunt lager av våt snö ovanför ett hårt lager, till exempel skare. När det blåser kraftigt kan vinden riva upp den här snön och dra med sig den. Den upprivna snön bildar cylindriska rullar, ofta med ett hål i mitten. Hålet uppstår i och med att de innersta lagren i rullen oftast är mer instabila än de yttre och därför faller ihop. Med gravitationens hjälp kan dessa rullar även uppstå utan vind men då i sluttningar.
Det har dokumenterats rullar som är upp emot 90 centimeter i diameter. Ibland kan man även påträffa isbollar eller snöbollar ute på frysta vattendrag. En teori för uppkomsten av dessa är att det är just snörullar som rullat ut på vattnet och frysit till. De meteorologiska förutsättningarna för att snörullar ska uppstå sker ganska ofta i Sverige men trots det är det ovanligt att se dem.