Att bara gå på marken är inte tillräckligt för många människor utan många ger sig ut på isarna nu under vintern. Känslan av att gå långt ut på en sjö kan vara ganska så uppjagande men kanske inte alltid så klokt.
Det finns en tumregel som säger att isen på en sjö växer med 1 millimeter per minusgrad per timme, men verkligheten kan såklart vara väldigt annorlunda. Typiskt för att en is ska kunna hålla så behöver den vara mellan 13 och 18 centimeter tjock. Det tar alltså ganska lång tid innan isen har blivit tillräckligt tjock för att man ska kunna gå på den.
Vill man ändå ge sig ut på isen bör man vara väl förberedd. Att inte gå ut på isen själv och ta med sig isdubbar är två bra saker att tänka på. Sen är det såklart svårt att veta hur tjock isen är och för att avgöra om isen håller kan man använda sig av en ispik. Kan man slå två hårda slag utan att det går hål på isen är den stark. Blir det hål efter ett slag är isen tveksam och kommer det upp vatten är det ett tecken på att isen är svag.
Tänk på att bara för att isen är bärande på en plats kan den vara mycket svagare bara en lite bit bort. Vid områden med exempelvis in- och utflöden och broar kan isen vara betydligt svagare.