De flesta har säkert hört oss meteorologer prata om modeller hit och dit och de är en stor del av vår vardag. Men det finns så mycket mer än bara prognosmodeller för väder.
Om vi ändå håller oss till väderparametrar såsom vind så finns det en spridningsmodell där man kan simulera t ex ett utsläpp för att se vart föroreningarna tar vägen i ett visst väderläge. Man har i efterhand kunnat återskapa hur utsläppen vid Tjernobyl 1984 fördes med vindarna mot oss och för att se varför man fick så mycket radioaktivt nedfall på vissa ställen och så lite på andra.
Förra veckan pratades det en hel del om blodregn och för några år sedan fick vi rapporter om både gul och röd snö. Med hjälp av spridningsmodellen kan man se att detta helt enkelt handlar om ökensand som kommit upp i atmosfären vid en kraftig sandstorm och som sedan transporterats till oss i molnen, med vinden på 2 000 till 3 000 meters höjd. Det är på den höjden molnen bildas som sedan blir regnmoln. När så regnmolnen är mogna att regna ur sig följer sanden med vattnet ner till marken och man kan se det som en hinna på underlaget. Kring Medelhavet förekommer detta oftare än hos oss, men när jetströmmen ligger från Nordafrika upp mot oss så kan vi få uppleva det också.