Läget på högtryck och lågtryck har stor betydelse för det väder och den temperatur vi skall få. Om det i prognosen sägs att en högtrycksrygg befinner sig över Sverige finns det två huvudlägen. Om högtryckscentra finns väster om Skandinavien medför det att vi har nordvindar över landet. Det strömmar i högervarv runt högtryck. Denna luftström för ned kylig luft med inte så mycket fukt eller luftföroreningar. Detta medför i regel soliga dagar och kyliga nätter. På vintern ofta nattfrost.
Om högtrycket har sitt centrum öster om oss medför det sydvindar över landet och dessa vindar för med sig varm luft som har stort innehåll av stoft och fukt. Detta ger ofta soliga dagar men disiga och nätterna blir inte så kalla. Eftersom denna luft innehåller mycket fukt och det i dessa situationer bildas inversioner (skikt där temperaturen stiger med höjden, det normala är tvärtom) på en viss höjd säg 500 meter bildas det lätt moln på denna höjd speciellt nattetid.
Det kan alltså vara mulet på morgonen men med solens hjälp upplöses dessa under dagen.
På vintern då solen står lågt och är svag förmår den inte alltid lösa upp molnen utan de kan ligga kvar så länge vi har samma vädersituation.