Som meteorolog och anställd på SMHI är det inte helt ovanligt att min yrkesroll ifrågasätts. Oftast skämtsamt, men ibland med en underton av allvar. Uttryck som "Du kan ha fel 365 dagar om året utan att få sparken" har jag hört sedan jag började studera meteorologi. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att skriva om våra väderprognosers träffsäkerhet.
De senaste åren har träffsäkerheten för första dygnet legat på 83 procent och för dygn fem på 73 procent. 8 av 10 dagar stämmer alltså prognosen för morgondagens väder.
För att verifiera hur väl prognosen överensstämmer med det faktiska vädret jämförs fyra parametrar med observationer. Det är lufttemperatur, molnighet, nederbörd och vindhastighet. Framtagandet av de olika parametrarnas träffsäkerhet varierar något. Vad det gäller temperatur beräknas träffprocenten i 140 geografiska punkter i Sverige. Temperaturprognosen behöver inte ligga helt på gradtalet för att anses vara rätt, utan ett intervall nära det korrekta gradtalet accepteras. Storleken på intervallet som tillåts beror på vad den faktiska temperaturen är.