Hösten avancerar

Väderbiten2016-10-07 06:00

Under stora delar av september stod årstidskartan på SMHIs hemsida stilla. Hösten hade bara kommit till norra Norrland och i resten av landet var det sommar. Nu har svalare luft letat sig in och de senaste dagarna har hösten tagit ett ordentligt skutt söderut. I skrivande stund täcker hösten hela Norrland, stora delar av Svealand, men lokalt även de inre delarna av Götaland.

Den meteorologiska definitionen är att medeltemperaturen ska vara under 10 grader i 5 dagar i sträck. Om man bortser från det så tycker många att hösten kommer när bladen skiftar från att vara gröna till att bli röda, gula och bruna.

Vad är det då som gör att bladen skiftar färg? Ett av de viktigaste ämnena i bladen är klorofyll och det är det som gör att de är gröna under sommaren. Klorofyllet är även viktigt för fotosyntesen där solljuset omvandlas till näring. Nu har dagarna börjat bli kortare och bladen får allt mindre solljus. Detta i sin tur innebär att klorofyllet i bladen bryts ned och att andra färger börjar synas i stället. Vilken färg som framträder beror på hur temperaturvariationerna ser ut. Exempelvis blir bladen ofta röda vid snabba temperaturförändringar. Mer om hur bladen byter färg kan man läsa om på weatherpal.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om