Att Skandinavien har det relativt milda klimat som vi har jämfört med andra områden på samma nordliga breddgrader tackar vi Golfströmmen för, en havsström som för varmt ytvatten från Sargassohavet upp till Nordatlanten.
Närheten till havet påverkar också vårt klimat genom vattnets stora förmåga att lagra värme. Havet värms upp långsamt och hjälper till att hålla nere lufttemperaturen på våren och hålla den upp på hösten när solens inverkan avtar. Havet förskjuter alltså årstiderna en aning och hjälper till att minska temperatursvängningarna mellan sommar och vinter. Längs norska Atlantkusten skiljer det cirka 15 grader mellan dygnsmedeltemperaturen i januari och juli, på Färöarna ute i Atlanten inte mycket mer än 5 grader.
Mer extrema temperaturer, både kalla på vintern och varma på sommaren hör oftast ihop med en högtryckssituation som låter luft från öster strömma in över oss. Klimatet långt inne på de stora kontinenterna präglas på våra breddgrader av varma somrar och kalla vintrar. Som exempel skiljer det runt 25 grader i medeltemperatur mellan januari och juli i Moskva, i inre Sibirien kan skillnaden vara så stor som 50 grader.