Solen kan bidra till att vi får se himlen målad i många olika färger. Vilken färg som blir den dominanta beror på hur ljuset bryts och sprids i luften. Exempelvis består det blå ljuset av korta våglängder. Det sprids bra mitt på dagen och den här våglängden når vårt öga från många håll. Detta gör att vi uppfattar himlen som blå.
Solen framträder oftast som gul eller ljusgul. Du ska egentligen inte titta rakt in i solen då det är skadligt för ögonen, men skulle du försöka titta på den mitt på dagen, när den står som högst, så ser den mer vit ut. Det beror på att vårt öga då nås av det synliga ljusets alla våglängder och gör att den framträdande färgen på solen blir vit.
Vid soluppgång och solnedgång har ljuset lång väg att färdas i luften då solen står lågt. Detta gör att mycket av det kortvågiga ljuset sprids bort, ofta med hjälp av fukt- och stoftpartiklar i luften, och det är bara de längre våglängderna som till slut når fram till vårt öga. De färger som oftast finns kvar är då gult, orange och rött. Detta ljus reflekteras på molnen runt omkring och himlen kan nästan se ut att stå i brand.