I förra veckan blev jag uppringd av en journalist. En läsare hade hört av sig till tidningen med en bild på en regnbåge.
Nu låter det kanske inte som något jättekonstigt med det men regnbågen var inte riktigt den klassiska som vi är vana vid att se. Den här regnbågen hade bildats i dis och dimma. Detta fenomen som kallas för dimbåge bildas på snarlikt sätt som regnbågen. Regnbågen framträder när ljuset bryts i regndroppar, och under sommaren kan den skymtas lite då och då. Dimbågen bildas däremot i små moln- eller dimdroppar och kan även kallas för den vita regnbågen. Den är inte alls lika vanligt förekommande som sin kusin.
Dimbågen är inte lika tydlig och det gör att den är lite svårare att få syn på den. För att den ska bildas behövs ett skikt med små moln- eller dimdroppar och en lågt stående sol som lyser dig i ryggen. Ljuset böjs, diffrakteras, i dimdropparna och det bildar en mycket bredare och blekare båge.
Nästa gång du ser en mjölkaktig båge i dimman, sträck på dig och var lite stolt att ha sett ett fenomen som inte så många andra fått se.