– Alla nominerade har på olika sätt visat hur man kan verka i Birgittas anda och göra gott utifrån sina egna förutsättningar, säger Kristina Klempt (FP), ordförande för Kultur- och fritidsnämnden i Upplands Väsby kommun.
Värdig pristagare
Inga-Britt Ahlenius är en värdig pristagare tack vare sitt stora mod att utmana makten och ifrågasätta ledarskapet, något som Birgitta också gjorde med såväl påvar som kungar.
Birgittapriset tilldelas varje år en person som genom sin gärning verkat i någon eller flera av de områden som den Heliga Birgitta verkade inom.
Heliga Birgitta var engagerad inom många olika delar av samhället och pristagarna kan vara verksamma inom själslig och andlig utveckling, samhällsutveckling eller diakonalt arbete och omsorg.
– Det är spännande att vara med och tolka Heliga Birgittas anda i vår tid, att se andan konkretiserad i en pristagare, säger Håkan Simonsson, kyrkoherde i Fresta församling.
Skänka prissumman
Inga-Britt Ahlenius kommer vid ett senare tillfälle att delta i någon av de aktiviteter som arrangeras av Fresta församling eller kommunen och meddelar också då till vilket välgörande ändamål hon vill skänka prissumman.
Birgittapriset instiftades 2013 av Fresta församling, som var Heliga Birgittas födelse- och dopförsamling, tillsammans med Upplands Väsby kommun. Priset delas ut på Birgittadagen den 7 oktober och utgörs av 30 000 kronor som pristagaren får skänka till valfritt välgörande ändamål.
Birgittadagen firades inledningsvis i Fresta kyrka med Stockholms biskop Eva Brunne och ett Birgittaspel med dans och elduppvisning. Utanför kyrkan invigdes också en ny pilgrimsplats i form av en Birgittastaty i gotländsk kalksten, huggen av Carola Edlund.