Trundöpojke läste in tre årskurser på en termin

Den 19-årige Trundöpojken Johan Nyström pluggade i snabb takt och lyckades på mycket kort tid avverka tre klasser, med näsan i böckerna. Vid realexamen i Piteå för 100 år sedan konstaterades att han, för sin tid och med sin enkla bakgrund, var något av ett proffs på att ta sig igenom skolsystemet.

Bondsonen Johan Eugen Nyström från Trundön fick, istället för att "harva" jorden, möjlighet att gå vidare, till sin familjs stora glädje. Han blev kyrkoherde i Östergötland, men dog bara 53 år gammal.

Bondsonen Johan Eugen Nyström från Trundön fick, istället för att "harva" jorden, möjlighet att gå vidare, till sin familjs stora glädje. Han blev kyrkoherde i Östergötland, men dog bara 53 år gammal.

Foto:

TRUNDÖN2012-02-01 06:00

Han var född den 7 september 1892 och uppvuxen i en liten gård, i ett jordbrukarhem på Trundön, där också intresset för att läsa grundlades. I dopet, den 10 oktober 1892, fick han namnet Johan Eugen.

Föräldrarna Erik Nyström och Emma Kristina Johansdotter fick sex barn. Endast ett av barnen förde släkten vidare.

Äldsta dottern, Emma Maria, som föddes 1885, dog drygt en månad gammal.

Dottern Maria Margareta, född 1885, elva månader efter sin storasyster, gifte sig med Ferdinand Johansson, Trundön, år 1908. Maken avled 1956, och hon 1970. Maria Johansson var den enda i barnaskaran som i sin tur fick barn. Makarna fick sex barn, av vilka i dag en är kvar i livet.

Sonen Nils Erik, född 1888 avled ogift på Trundön 1907.

Dottern Anna Augusta, född 1889 avled ogift 1946. Hon var då bosatt i Klaraborg, Karlstad i Värmland och var vid sin borgång anställd som husmor vid Klaraborgs fattigvårdsanstalt.

Johan Eugén avled under sin prästgärning år 1945 i Vadstena. Han var gift, i ett barnlöst äktenskap. I familjen fanns en fosterdotter.

Dottern Johanna Kristina, född 1895 avled 1916 på Trundön. Hon var ogift.

Fadern Erik Nyström avled 1895, 47 år gammal, och hans maka avled juldagen 1935 i en ålder av 80 år.

Bra marscherat
Bra marscherat var skolmyndighetens omdöme om Johan Nyströms studier, kunde man läsa i en lite blygsam notis i tidningen.

Johan Nyström gick först i folkskolan i Öjebyn och tog därefter privatlektioner hos komminister Nils Nordström, bondson och bördig från Nederluleå församling.

Nordström kom 1889 som präst till Öjebyn. På den tiden hörde även Norrfjärdenområdet, med Trundön, till Piteå landsförsamling dit komminister Nordström då och då företog predikoresor.

Om Nordström kan för övrigt berättas att det allmänna omdömet var att han var en duktig latinare och enligt eget yttrande mer lämpad som lärare än som präst. En präst som också ständigt drogs med ekonomiska bekymmer och därför åtog sig att undervisa privat.

"En enkel man under himmelens höga tak, men som brukade väl de pund han fått" berättas det i det minnestal som presenterades vid prästmötet 1915.

Om Johan Nyström från Trundön berättas vidare att, när han kom till Öjebyn, skrevs in i fjärde klass vårterminen 1911. Med de kunskaper han inhämtat från folkskolan samt förvärvat på egen hand.

"Efter att för vardera fjärde, femte och sjätte klasserna ha använt en termin har han nu klarat realskoleexamen, och det med glans", konstaterades i tidningen efter att Nyström den 3 juni 1912, efter examensförhör, lämnade läroverket i Piteå och fått höga betyg.

Drabbades av hjärtförlamning
Hans läsintresse under skoltiden och pluggandet visade sig vara värd all den tid han lade ned. Bondsonen från Trundön såg nu framför sig att han, istället för att "harva" jorden, hade en möjlighet att gå vidare, till sin familjs stora glädje. Nyström studerade i Luleå och Umeå och fortsatte till Lund som i Uppsala. Inte helt utan uppoffringar från hemmets sida. Han avlade ganska snart studentexamen också erhöll filosofie kandidat- och teologie kandidatexamen.

Mycket talar för att det var komminister Nordström i Öjebyn som ledde Johan Nyström in på den teologiska banan och uppmuntrade honom att bli präst. Han var nog den som peppade honom att de hitta en egen drivkraft för att ta sig igenom skolan.

En hel del vatten rann under broarna sedan Johan Nyström debuterade i prästrocken i predikstolen.

Komminister Nordström fick dock inte uppleva sin privatelevs framgångar. På nyårsaftonen 1914 besökte Nils Nordström, sin ämbetsbroder Nils Nordberg i Öjebyn.,

Hos honom drabbades Nordström av "hjärtförlamning", vilken ändade hans liv inom några minuter.

Johan Nyström blev inte hembygden trogen. Efter prästvigningen hamnade han som präst i Östra Harg sedan Regna församlingar i Östergötland. En kort tid var han även vice pastor i Norrköping för att sedan tjänstgöra som kyrkoherde i Hagebyhöga, Fivelstad och Orlunda, som är en del av Vadstena kommun. Nyström var en tid ordförande i pastoratets kyrkostämma i de församlingar han tjänstgjorde samt ordförande i Orlunda kyrkoråd. Han hade även uppdrag i taxeringsnämnden. Hagebyhöga har för övrigt en av Östergötlands äldsta kyrkor, från 1120.

Johan Nyström var verksam som kyrkoherde fram till sin bortgång i september 1945, i en ålder av 53 år. Hans närmaste var hustrun, Gertrud Maria född Eklund, död 1978, och två syskon på Trundön.

Gertrud och Johan Nyström hade ett fosterbarn, Anja, som en tid var gift med Pelle Mohlin, verksam som officer inom de militära i Norrbotten.

Johan Nyström glömde aldrig sin hembygd, som han besökte vid några tillfällen efter flytten söderut. Besök som alltid innehöll en gudstjänst för byborna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om