Ungdomsklubbens revyer drog jättepublik till Storfors
Det brann en gång många revybrasor, i flera tändningar och med många knalleffekter, när Storfors socialdemokratiska ungdomsklubbs revyamatörer under 1930- och 1940-talen ordnade underhållning i Storfors Folkets hus. Revyföreställningar som samlade unga och gamla från när och fjärran.
Borghild Bäcklund, Piteå, som när revyerna spelades hette Persson i efternamn, hade många uppgifter. Förutom att framträda i olika sketcher var hon även balettflicka. Här med maken Agnar i makarnas butik Sofia Lundbergs eftr. i Piteå.
Foto:
- Han var teaterchefen, en duktig och drivande person. Inför varje revy samlades vi hemma hos honom, i hans lilla lägenhet på Storfors. Där övade vi varje kväll, berättar Borghild Bäcklund, då med flicknamnet Persson, i dag 87 år och en tid med i revygänget.
1939 framträdde hon, enligt gamla bevarade programblad, i baletten och fanns med glatt ansikte i ett flertal sketcher.
Spelade för fulla hus
- Vi hade det verkligt härligt. Än i dag minns jag många av våra revyframträdanden. Det spelades för fulla hus. Långa köer ringlade utanför.
Borghild Bäcklund prövade på det mesta i revyerna.
- Allt utom sång. Men vi hade duktiga sångare. Jag minns Linnea Lundkvist. Hon sjöng som en operasångerska.
Av amatörerna, från 1930-talets början och fram till 1944, finns i dag inte många kvar i livet. De flesta har lämnat den jordiska scenen.
- Trots allt, vi var ju alla amatörer. De som höll ut en längre tid fick en viss rutin. Det mesta genomfördes under enkla former, säger Borghild Bäcklund.
Samtliga medverkande var aktiva i den socialdemokratiska ungdomsklubben i Storfors. Uppträdde med nyårsrevyer, vid klubbfester, jubileer, årsmöten och aftonunderhållningar. Turnéer ordnades till omkringliggande byar och även "utombys".
Årets höjdpunkt i Storfors
Stämningen var för det mesta glad. År efter år, under krigsåren, producerades nya nummer, med nyårsrevyn som årets höjdpunkt.
1931 års revy hade rubriken "Någon skall vara den första", då revygänget även angjorde Älvsbyn och Byske.
Vid ett nedslag i revyhistorien kan noteras att vid en klubbfest 1937 i Storfors framträdde John Larsson och Gunnar Lindkvist i sketchen "Låna en femma" och i "Storken" medverkade Vivi Marklund, Gunnar Lindkvist, Kjell Lindström och Anny Sandberg.
Nyårsrevyn det året hade rubriken Wärdshuset Cattstans Wederkvickelse. En av de som framträdde vid flera tillfällen var Linnea Lundkvist som bland annat framförde Mattinata, Wien mina drömmars stad och Aftonklockorna. Martin Lundman serverade entrékupletten Ramla på, Teatervisa och Min Hawaiiprinsessa.
Dessförinnan hade amatörerna, i november, genomfört en "Korporationstävling". Spex i en akt och 12 lag med ett 20-tal startande. Outsiders i den revyn var K.G. Viklund, senare landstingsdirektör.
För Finlandsinsamlingen
Även i tider som dessa, ett fredligt överfall i tvenne skärmytslingar med 28 träffsäkra skott till eldgivande musik, var titeln för 1939 års nyårsrevy. Nordlands orkester, med Acke Norberg vid dirigentpinnen, svarade för musiken. Anny Sandberg var primadonna och dagen till ära fanns en balett bestående av Mary Nielsen, Borghild Persson och Ingeborg Vesterlund.
Alf Sundén, Ingrid Aldrin, Tore Viklund, Gunnar Lindkvist, Kjell Lindström, Knut Lundmark, Eje Jonsson, Martin Lundberg och Oscar Lundman var bland de som agerade på scenen. Vesterlunds och Holgers kapell bjöd upp till gammal dans.
Det året firade Storfors SDUK 10-årsjubileum. Ur artistlistan kan nämnas Nils Stenberg, Maja Carlsson, Josef Lundmark, Alf Sundén, Ingeborg Lindström, Oscar Lundman och Kjell Lindström.
1940 hade revygänget ordnat ett särskild barn- och familjefest till förmån för Finlandsinsamlingen. Arrangemanget följde bara tre veckor efter nyårsrevyn, med titeln Med ett glatt humör, ett spexartat inkok i två uppkok och med 25 anrättningar, pepprade och smaksatta enligt välkända recept. Koddys kvartett fanns på plats.
Krisbetonad meny
En Bing Crosby konsert anordnades 1941. Nyårrevyn det året bar titeln Ä ni me så är vi me, en krisbertonad meny i två ransoner och 25 ransoneringskort. På tillägskortet hade amatörerna lagt Bing Crosbys swingpjattar.
När Piteå älvdals socialdemokratiska ungdomskrets firade 10-årsjubileum 1941 fanns revygänget också på plats.
1942 serverades" en pigg, elak och underhållande bilderbok för stora och små barn". Det var i form av revytidningen Cattstabladet. Medarbetare var Paul Bergstedt, Karin Johansson, Nils Stenberg, Borghild Person, Gunnar Lindkvist, Alf Sundén, Betty Holmberg, Tore Viklund, Mary Johansson och Sven Lundman. Dansen tråddes till Holgers orkester.
1943 års nyårrevy var i form av en kristidsparad. Dekorationer och dräkter var "efter råd och lägenhet".
I nyårrevyn 1944 medverkande Gunnar Lindqvist, Aida Isaksson och Rudolf Nordsvahn, den sistnämnde senare i livet kommunalråd, i sketchen Fallen från skyarna. Jitterbugg bjöd dansarna Ingeborg Svantesson och Inga Hedqvist på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!