Donationsfrågan är i dag inte lika kontroversiell som för några år sedan. De flesta människor säger sig vara positiva till att skänka ett fungerande hjärta, en lunga, en lever eller njure till behövande.
Ändå är det för få som sätter upp sig på listan, vilket innebär att köande, och i bland dödssjuka, patienter blir än mer lidande. Med dokumentärserien "På liv och död", som har premiär den 26 februari, hoppas produktionsbolaget Eyeworks och SVT kunna påverka tv-tittarna till aktiv handling.
- Jag skulle inte kalla det ett debattinlägg, det handlar snarare om upplysning, säger producenten Andreas Johansson.
Från väntan till operation
"På liv och död" kretsar kring ett 15-tal vuxna och barn i akut behov av ett nytt organ. Filmteamet följer dem från väntan till operation, både i hemmet och på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Samtliga huvudpersoner har gett sitt medgivande till kamerornas närvaro, men har hela tiden haft möjlighet att avbryta inspelningen. Vissa situationer har varit jobbiga.
- Programmet är på det hela taget positivt, men det är inte alla det går bra för. Det var ett av våra grundkrav, att inte dra oss undan det obekväma, utan försöka spegla verkligheten, säger Andreas Johansson.
Mer angeläget
SVT har satsat på samhällsskildrande serier förr, bland annat med "Diplomaterna" och "Livräddarna". Men Andreas Johansson menar att "På liv och död" skiljer sig från andra program som följer en yrkesgrupp:
- Det känns mer angeläget, jag tror att det kan göra skillnad.
- Nu vill man ha äkta vara.