Anita Björk ur tiden

Anita Björk har avlidit, 89 år gammal. En djupt musikalisk skådespelerska som blir ihågkommen inte minst för sin vackra röst, framhåller kollegan Stina Ekblad.

Anita Björks tolkning av fröken Julie i Alf Sjöbergs filmatisering från 1951 blev hennes internationella genombrott.

Anita Björks tolkning av fröken Julie i Alf Sjöbergs filmatisering från 1951 blev hennes internationella genombrott.

Foto: No Byline

Stockholm2012-10-25 06:00

Själv talade Anita Björk om vikten av "att krypa in i rollen", "att trä den på sig". Stina Ekblad minns hennes absoluta gehör för röster och tonfall, men också den integritet och särskilda skärpa som omgav Anita Björk:

- Det är som en epok försvinner med henne, nämligen den då en skådespelerska var stilfull och hade inre resning. Det fanns en både inre och yttre skönhet kring henne.

Efter Dramatens elevskola blev Anita Björk Dramaten trogen. Länge var hon en av regissören Alf Sjöbergs stora favoriter och gjorde bland många andra roller Tintomara i hans uppsättning av "Drottningens juvelsmycke".

Pressad
I en intervju för Sveriges Radio berättade den 80-åriga Anita Björk att hon ofta hade känt sig pressad av den 20 år äldre Sjöbergs regi. Ingmar Bergman däremot var något helt annat. Han löste upp spänningarna, och lät fantasin rinna till, berättade Björk som jobbade med Bergman framför allt mot slutet av sin karriär.

Sitt stora internationella genombrott fick hon som 28-åring i Alf Sjöbergs klassiska filmatisering av "Fröken Julie" som vann Guldpalmen i Cannes 1951. Varken hon eller Ulf Palme, som spelade Jean, fick åka till Cannes. I stället spelade de sina roller hemma på teatern som vanligt.

- På den tiden fick man inte ledigt, berättade hon för Sveriges Radio.

Hitchcock hörde av sig
Guldpalmen fick dock Alfred Hitchcock att erbjuda Anita Björk huvudrollen i filmen "Jag bekänner". Anita Björk tackade ja, tog med sin dåvarande sambo Stig Dagerman och deras lilla dotter. Men Dagerman var ännu inte löst från sitt tidigare äktenskap och när det gick upp för filmbolaget Warner att Anita Björk "levde i synd" krävde man att Dagerman skulle åka till Mexiko och ta ut skilsmässa från den tidigare hustrun för att Anita Björk skulle få filma. De åkte hem i stället.

Tvillingsjälar
Stig Dagerman hade hon träffat på teatern. Anita Björk har talat om hur hon upplevde Dagerman som något av en tvillingsjäl och beskrivit deras korta tid tillsammans som djupt betydelsefull.

20 år efter hans död reste hon fortfarande runt på bibliotek och skolor, berättade om Dagermans författarskap och läste hans texter. Med Dagerman delade hon även kärleken till Carl Jonas Love Almqvist. När det blev dags för Stina Ekblad att göra Almqvists Tintomara spelade Anita Björk hennes mamma.

- Hon var rolig, kärv. Ibland kunde hon verka lite förskräckande, rent av skrämmande i det hon sade. Men när man lärde känna henne kunde man tolka det och såg att det var hennes personliga speciella humor. Den tyckte jag mycket om, säger Stina Ekblad som så sent som för ett halvår sedan träffade Anita Björk på en teaterföreställning.

På onsdagsmorgonen avled hon efter en tids sjukdom, berättar hennes son, skådespelaren Jonas Bergström.

- Hon somnade stilla in. Hon var ju gammal också, hon skulle snart fylla 90, säger han till TT Spektra.

FAKTA Anita Björk

Född 1923 i Tällberg, Dalarna. Föräldrarna kom från Stockholm, fadern var violinist.

Började Dramatens elevskola 1942 och blev sedan Dramaten trogen under hela sitt yrkesliv. Den sista rollen där gjorde hon 2009 mot Jan-Olof Strandberg i Gunnel Lindbloms "Kärleksbrev". Hennes rollista omfattar ett hundratal roller, däribland Tintomara i "Drottningens juvelsmycke", huvudrollen i "Amorina", hustrun i "Se dig om i vrede". Hon spelade även i Ingmars Bergmans uppsättning av "Markisinnan de Sade". I hans version av PO Enquists "Bildmakarna" gjorde hon Selma Lagerlöf i en uppsättning som gjorde succé även på tv.

Gjorde även 46 filmroller. Spelade mot Gregory Peck i filmen "Nattmänniskor" 1954.

Gift: Mellan 1945 och 1951 med skådespelaren Olof Bergström, mellan 1953 och 1954 med författaren Stig Dagerman, mellan 1962 och 1970 med Lasse Lindqvist.

Fick tre barn.

Priser: Svenska Dagbladets Thalia-pris 1951, O’Neillstipendiet 1992, hedersprofessor 2001 och hedersguldbagge 2006.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om