Roy Andersson hedrad av Leninpriset

På onsdagen tillkännagavs att Roy Andersson får Leninpriset 2010. Priset presenterades 2009 och väckte omedelbart debatt, men Roy Andersson är oberörd.

"Jag är väldigt glad för priset", säger Roy Andersson, som utsetts till 2010 års mottagare av Jan Myrdals Leninpris.

"Jag är väldigt glad för priset", säger Roy Andersson, som utsetts till 2010 års mottagare av Jan Myrdals Leninpris.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Stockholm 2010-02-10 06:00
- Jag känner mig djupt hedrad, säger filmaren.
På onsdagen meddelades att filmaren Roy Andersson får Jan Myrdalsällskapets Leninpris 2010. Roy Andersson fick besked om priset för på torsdagen, men blev inte mindre glad för det.
- Jag tycker det är väldigt roligt. För mig står Jan Myrdal för en enormt bred bildning. Jag brukar kalla honom för en bildningsgigant, säger han till TT Spektra.
Omdebatterat pris
Priset lanserades förra året och väckte omedelbart debatt. Bland annat instiftade Svenska Akademiens då tillträdande ständige sekreterare Peter Englund omgående ett ironiskt Pol Potpris. Kontroverserna kring priset bekymrar emellertid inte Roy Andersson.
- Det är naturligtvis lätt att kritisera Myrdal för att han inte förutsåg folkmordet i Kambodja, men så vitt jag vet har han aldrig hållit med om att det var något bra med det. Ingen visste vad som skulle hända.
Hur känns det att ta emot ett pris med Lenins namn på?
- Jag tycker det känns bra. Inga problem alls. Det blev revolution i Ryssland och Lenin ledde den, men det gick inte att förutse hur den skulle utvecklas efter det. Jag sympatiserar väldigt mycket med den ryska revolutionen. Det hade varit väldigt olyckligt om tsarvälde hade fortsatt.
Hur skulle du beskriva din politiska hemvist i dag?
- Jag brukar säga att jag känner mig som en folkbildare, med hjärtat till vänster.
Är du socialist?
- Nej, det skulle jag inte vilja säga. Jag är mer åt det socialdemokratiska. En socialdemokratisk socialist med folkbildarambitioner.
Leninpriset och dess lillasyster Robespierrepriset delas ut i Varberg den 10 april.
Så sent som den 28 februari förra året emottog Roy Andersson medaljen Litteris et Artibus ur kung Carl XVI Gustafs hand.
FAKTA Leninpriset
Leninpriset uppgår till 100 000 kronor och delades ut första gången 2009. Pristagare då var idéhistorikern Mattias Gardell.
I år delas även det mindre Robespierrepriset ut. Priset är på 10 000 kronor och går till debattören Kajsa Ekis Ekman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om