Matkultur - potatiskorven i Katthult
Det finns författare som använder pennan som stekspade och skapar litteratur som doftar, böcker som gör dig hungrig.
Tabberaset i Katthult. Bara spädgrisen blev kvar när fattighjonen rensade faten.
Foto: Illustration Björn Berg
I dag: Potatiskorven från Emil i Lönnebergas tabberas.
Hur mycket kan man äta? Väldigt mycket om man är lika hungrig de fattighjon som Emil i Lönneberga bjuder på julfest. Tack vare Emils välgärning och trashankarnas aptit finns det sannolikt fler 5- än 50-åringar som vet vad ett tabberas är.
- Astrid Lindgren beskriver på många ställen de stora släktkalas som var vanliga i Småland. Barnen lekte, men de vuxna bara åt och åt och åt. Det var fruktansvärt mycket mat, säger bibliotekarien och Lindgren-kännaren Lena Törnqvist apropå berättelsen om "Det stora tabberaset i Katthult".
Förstörelse
I Svenska Akademiens förklaring av ordet står "rent bord", men även "fullständig förstörelse". Det är på vippen att historien slutar på det sättet:
Den glupska Kommandoran styr Lönnebergas fattigstuga med järnhand. All den mat Emil och Ida bär med sig för att lindra nöden i fattighjonens vinter glufsar hon i sig själv. Det är inte lite. Astrid Lindgren nämner korvar, fläsksylta, skinka, limpor, paltar, saffranskusar och pepparkakor.
Varulvsfälla
Ändå är det varken Emils matorgie eller Kommandorans korg som har huvudrollen i berättelsen. I centrum står en ensam potatiskorv. Uppsatt på en pinne i Emils varulvsfälla lockar den Kommandoran att avslöja sig själv. Trots att hon smällt i sig julmat för en hel fattigstuga och därtill ostkaka från Katthultarnas granngård kan hon inte bärga sig: "hon vet hur fort man blir hungrig igen, och att låta en hel korv sitta och förfaras, det vore galet", skriver Astrid Lindgren.
Så tar Kommandoran "ett enda långt kliv".
Väl i gropen erkänner hon sin skuld för en retsam Emil och drängen Arvid.
- Här finns så klart en väldigt moralisk sensmoral. Emil låter dem som verkligen behöver maten äta upp alltihop, säger Lena Törnqvist.
Lärdomen i Astrid Lindgrens berättelse är alltså inte av språkhistorisk art. Frågan inte är hur mycket man KAN äta, snarare hur mycket man BÖR stoppa i sig.
Fakta Potatiskorv
Att laga potatiskorv behöver inte vara svårt, men det är ganska tidskrävande. Journalisten Göran Lager har i boken "Järnspisar, hackekorv och tabberas" samlat mat från Astrid Lindgrens berättelser.
Här är hans tidstypiska recept på gammal småländsk potatiskorv:
2 kg rå potatis
1,5 kg fläskkött
0,5 kg späck
1 stor gul lök
Salt och peppar
Krokfjälster (korvskinn)
Till saltlaken
1 liter vatten
1,25 dl salt
2 msk socker
0,5 tsk salpeter
Gör så här:
Mal potatis och krama ur vätskan mellan två handdukar.
Mal späck och korv och blanda med potatisen
Hacka löken fin och rör ner i korvsmeten med salt och peppar
Koka upp saltlaken och låt svalna
Stoppa korvarna löst i krokfjälster, knyt i lagom längder och sänk i saltlaken. Låt ligga svalt över natten.
Ta upp och torka av korvarna innan de kokas.
Koka korvarna försiktigt i sjudande vatten så de inte spricker.
Här är hans tidstypiska recept på gammal småländsk potatiskorv:
2 kg rå potatis
1,5 kg fläskkött
0,5 kg späck
1 stor gul lök
Salt och peppar
Krokfjälster (korvskinn)
Till saltlaken
1 liter vatten
1,25 dl salt
2 msk socker
0,5 tsk salpeter
Gör så här:
Mal potatis och krama ur vätskan mellan två handdukar.
Mal späck och korv och blanda med potatisen
Hacka löken fin och rör ner i korvsmeten med salt och peppar
Koka upp saltlaken och låt svalna
Stoppa korvarna löst i krokfjälster, knyt i lagom längder och sänk i saltlaken. Låt ligga svalt över natten.
Ta upp och torka av korvarna innan de kokas.
Koka korvarna försiktigt i sjudande vatten så de inte spricker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!