Myten om det självdestruktiva konstnärsgeniet har funnits nästan lika länge som konsten själv. Bland dess offer finns Cornelis Vreeswijk.
Det säger Hans-Erik Dyvik Husby, tidigare känd som Hank von Helvete, sångare i norska Turbonegro.
Han har själv kämpat mot ett knarkmissbruk som varit nära att ta hans liv. Och han känner väl igen sig i Cornelis historia om hur myten tar över - och krossar - artisten.
- En missbrukande konstnär måste få hjälp att konfrontera sina problem, inte nya recept på någon magisk drog. Jag hoppas att det kommer fram i filmen: Cornelis behövde stöd att göra det han älskade. Jag hoppas filmen kan visa att det inte bara var Jim Morrison och Jimi Hendrix, vi hade en sådan kille i medelsvenssons Sverige på 60-talet också.
Filmen visar hur Cornelis länge slåss mot ett missbruk av alkohol och amfetamin.
Drogerna tar sin tribut och bidrar till hans förtidiga död, 50 år gammal år 1987.
"Ge mer förståelse"
Sonen Jack Vreeswijk, som skrivit filmens musik och bidragit till manuset, säger att filmen vill punktera myterna och visa människan Cornelis.
- Att han skulle festa hela tiden stämmer inte. Periodvis levde han hårt och periodvis gjorde han inte det och då var han produktiv. Jag är övertygad om att filmen kommer att ge mer förståelse för varför han gjorde sina livsval. Hur han kunde vara så populär och samtidigt så ensam.