Celsing vinnare i krematorietävling

Arkitektkontoret Johan Celsing ritar Skogskyrkogårdens nya krematorium.

Så här beräknas det se ut när krematoriet står klart sommaren 2012.

Så här beräknas det se ut när krematoriet står klart sommaren 2012.

Foto: Stockholms stad

Stockholm 2010-01-05 06:00
På fredagen tillkännagavs vinnaren i den internationella arkitekttävlingen.
Krematoriet beräknas stå klart 2012 och kostar 129 miljoner.
Det vinnande tävlingsbidraget heter "En sten i skogen" och tillkännagavs vid en ceremoni på Skogskyrkogården i Stockholm.
Bidraget har tagits fram i samarbete med Müller Illien Landschaftsarkitekten i Schweiz, och man räknar nu med att sätta igång arbetet med krematoriet omgående tillsammans med Stockholms stad.
I juryns motivering stod bland annat att läsa att "’En sten i skogen’ är det förslag som bäst förstår Skogskyrkogårdens helhet och som mest lyhört lyssnar till platsen."
Fem finalister
Arkitekttävlingen om ett nytt krematorium på Skogskyrkogården utlystes av Kyrkogårdsförvaltningen och Sveriges Arkitekter (SA)i maj i år, och 58 bidrag kom in, varav fem gick vidare till en finalomgång.
Förutom Johan Celsing tävlade även ett tyskt, ett japansk-italienskt, ett engelskt och ytterligare ett svenskt arkitektkontor i den sista omgången.
Byggandet av ett nytt krematorium har stått på agendan en längre tid, då det befintliga krematoriet, ritat av Gunnar Asplund och uppfört på 1930-talet, anses ha tjänat ut.
Enligt traditionerna
Frågan om man skulle bygga om det befintliga krematoriet eller bygga ett helt nytt föranledde att Stockholms stadsmuseum gjorde en utredning om de olika alternativen, och man fann då att ett helt nytt krematorium skulle byggas inte långt ifrån det gamla.
I enlighet med traditionerna, Skogskyrkogården kom till efter en internationell arktitekttävling 1914, bestämde man sig för att utlysa en liknande tävling för detta ändamål.
Asplunds gamla krematorium med tillhörande kapell kommer dock fortfarande användas till begravningsceremonier i framtiden.
FAKTA Skogskyrkogården
Sedan Stockholms stad länge hade lidit brist på begravningsplatser utlystes den internationella arkitekttävlingen 1914.
Första pris gick då till Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och deras bidrag "Tallum".
Första spadtaget togs 1918.
Kyrkogården togs i bruk under 1920-talet.
Upptogs på Unescos världsarvslista 1994.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om