Framtiden togs upp vid stiftsfullmäktiges möte

Svenska kyrkans stiftsfullmäktige i Luleå stift har haft sitt halvårssammanträde i Skellefteå. Det kom att handla mycket om framtiden, där administrativt samarbete och ekonomisk försiktighet stod i fokus.

Stiftsfullmäktiges presidium; stiftsdirektor Solveig Ininbergs, Maria Johansson Berg från Råneå och Bengt Bergius från Umeå.

Stiftsfullmäktiges presidium; stiftsdirektor Solveig Ininbergs, Maria Johansson Berg från Råneå och Bengt Bergius från Umeå.

Foto: Håkan Sjunnesson

SKELLEFTEÅ2010-06-15 06:00
Många av de 67 ledamöterna från Svenska kyrkans församlingar i Västerbotten och Norrbotten pratade om samordning av kyrkans resurser. Bland annat Lilian Nilsson från Skellefteå valkrets, som tycker att alla måste börja höja blicken från det lokala sammanhanget och göra något konkret för att samarbeta betydligt mer.
- Lyft blicken från församlingsrevirstänkandet. Vi har för många tjänstemän totalt sett och en samordning måste utvecklas på sikt, så att pengar kan användas till kyrkans kärnverksamhet, sa Lilian och syftade bland annat på diakoni, mission och att fira gudstjänst.
Karin Israelsson från Gargnäs för Södra Lapplands kontrakt, var också inne på att utveckla olika samverkansprojekt. Liksom Helena Nordvall från Luleå.
- Vi måste nu kartlägga vilka som är våra behov och gå ifrån revirtänkande. Vi behöver tänka mer i kvalitet istället för kvantitet och ta vara på varandras kompetens. Inte genast ersätta en tjänst som blir vakant, utan se om inte ett utökat samarbete med en grannförsamling är ett alternativ, sa Helena Nordvall.
En annan grupp hade diskuterat alla fastigheter som kyrkan äger. "Vi måste göra oss av med fastigheter som inte eller nästan aldrig används", var ett råd till övriga stiftsfullmäktiges ledamöter.
Ska HBT-utbildas
En tidigare motion till Stiftsfullmäktige resulterar nu att alla ledamöterna ska ha en utbildningsdag kring HBT-frågor. Alltså om homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Det kommer att ske i Luleå och i Umeå i höst.
En annan åsikt som kom fram efter diskussionen är att Svenska kyrkan på allvar måste börja kvalitetssäkra arbetet på olika nivåer.
Stiftets finansiella ställning är än så länge fortsatt god, men de närmaste åren väntar kärvare tider på grund av lågkonjunkturen.
Resultatet för 2009 visar på ett överskott på drygt 7,4 miljoner kronor. Det tillförs det egna kapitalet, som vid årsskiftet 2009/2010 uppgick till 60 miljoner kronor.
Ekonomisk försiktighet
Prästlönetillgångarnas förvaltning 2009 uppgår till drygt 25 miljoner kronor. Efter återföring av reavinster efter försäljning av prästlönefastigheter och värdesäkring av prästlönefonder återstår ett utdelningsbart resultat på cirka 15,5 miljoner kronor. Efter utdelning på 12 miljoner kronor enligt budget, ökar de balanserade medlen från 2008 till 2009 från cirka 6,9 till 10,3 miljoner kronor. Den summan överförs i ny räkning.
Av de utdelade medlen på 12 miljoner kronor går hälften till stiftet, för att användas som särskild utjämningsavgift. Resterande
6 miljoner delas ut till berörda församlingar och samfälligheter enligt fastställda andelstal.
Inför kommande tre budgetår manade flera stiftsfullmäktigeledamöter om ekonomisk försiktighet.
Slutligen valdes Roland Samuelsson från Umeå till ny ordinarie ledamot i stiftsstyrelsen efters om Maria Johansson Berg har avsagt sig detta uppdrag. Elisabeth Bogren från Öjebyn/Piteå valdes som ersättare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om