– Det känns jättekul och oväntat! Det blev något av en chock litegrann, säger Saga Björk, Sjulsmark.
Årets Sommarjobbare instiftades på initiativ av Svenska Kulturpärlor för att lyfta unga i hotell- och restaurangbranschen och visa på vilka karriärmöjligheter branschen erbjuder.
Alla hotell, vandrarhem, bed and breakfast, restauranger, barer och kaféer har möjlighet att nominera sina sommarjobbare. I år kom det in 50 procent fler nomineringar än 2020 (vilket var senast som tävlingen genomfördes).
Det var tredje sommaren som Saga jobbade på Jössgården. Hon nominerades bland annat för sin känsla för service och hennes driv att värva och fungera som mentor för nya medarbetare vilket uppskattats av hennes arbetsgivare.
– Det var roligt att gå till jobbet varje dag, med härliga kollegor och chefer och varierande arbetsuppgifter, ingen dag är den andra lik. Sedan är Jössgården ett mysigt och lantligt ställe att jobba på, säger Saga som vill uppmuntra fler att söka sig till branschen.
– Det är ett bra första jobb. Man lär sig mycket och får träffa nya människor och kommer in i hur det är att arbeta. Det är absolut värt att testa på.
Saga jobbar nu på Ica i Antnäs och extra på Jössgården när det behövs mer personal i samband med exempelvis bröllop. Planen framöver är att plugga.
Vinnarna i de tre kategorierna, restaurang, kök och hotell, får förutom äran även njuta av en lyxig weekend på någon av Svenska Kulturpärlors anläggningar.