Kaffe och snus under alla livsdagar - och sedan en ordentlig begravning

Dagligt kaffe och socker samt snus under återstoden av livstiden. Och en ordentlig begravning. Det var några av villkoren som skrevs in i "pensionsförsäkringen" när de ogifta bröderna Johan Lindgren och Jonas Jonson i Roknäs avyttrade sitt hemman i Roknäs för 100 år sedan.

Jonas August Westerberg  ( 1880-1952) och hans hustru Karolina, född Öhman (1879-1953) övertog hemmanet i Roknäs och fick ta ansvar för säljarna, två bröder, i 11 respektive 15 år med bland annat mat, kläder och husrum

Jonas August Westerberg ( 1880-1952) och hans hustru Karolina, född Öhman (1879-1953) övertog hemmanet i Roknäs och fick ta ansvar för säljarna, två bröder, i 11 respektive 15 år med bland annat mat, kläder och husrum

Foto:

ROKNÄS2010-04-06 06:00
Jonas August Westerberg och hans hustru Karolina, född Öhman, båda i Roknäs gifte sig den 12 november 1910 och erbjöds att ta över hemmanet som därmed blev kvar i släkten. En vecka senare förvärvade de jordbruksfastigheten i Roknäs av bröderna, och fick med det även axla ett mycket stort ansvar för de två männen. De "följde med" i köpet och hade en hel del villkor kring försörjningen.
Den tidens pension
I äldre tider kunde exempelvis föräldrar överlämna sitt hemman till sina barn eller andra intresserade mot "förgånga". I kontraktet för övertagande skrevs då de villkor in som gällde för köpet av hemmanet. Det var den tidens pension, som oftast omfattade ett livstidsunderhåll i form av fri bostad och olika naturaförmåner.
Detta gjordes när föräldrarna oftast inte själva orkade bruka sin gård. Ibland var det detaljerade uppräkningar om vad som skulle utgå till föräldrarna. Det låg även övertagaren att även ombesörja deras begravning.
Ibland hände det att de som avyttrade sin fastighet tidigare byggt en liten stuga på tomten för att få vara för sig själv, men i många fall var villkoren att den som överlät fastigheten tog undan ett rum i huvudbyggnaden. Man kan tänka sig att det inte alltid var så roligt att bo i samma hus, speciellt om man inte var direkt släkt med den tidigare ägaren. Dessutom om de som tog över var unga och därefter fick en växande barnaskara.
Oftast uppstod efter någon tid tvister kring villkoren.
"Förgångsman" ser man då och då i gamla papper. Det betyder att den som övertog hemmanet fått köpa hemmanet mot att säljaren fått löfte att bo kvar tills han eller hon dog och på så vis hade sin "pension" tryggad". Denna förgångna följde med gården så att, om den åter såldes och förgångsmannen fanns i livet, fick den nye ägaren överta skyldigheterna.
I fallet med Johan Lindgren och Jonas Jonsson var de bröder till Johan August Westerbergs mamma, Anna Maglena.
Många förbehåll
Det gamla köpebrevet, dagtecknat Roknäs den 19 november 1910 berätta att makarna Westerberg fått förvärva jordbruksfastigheten i Roknäs. I detalj hade bröderna, som då var 62 respektive 56 år, skrivit in i denna dåtidens "pensionsförsäkring" vad som för de nya ägarna följde för ansvar sedan de tagit över egendomen.
I köpet ingick den inbärgade grödan, ägarandel i fäbodhus, ved- och lidbodar samt andel i en kvarn.
Sedan kom förbehållen som följde med köpet.
De unga makarna Westerberg, han 30 och hon 31, var skyldiga att från köpedagen, och intill brödernas dödsdag, bestå dem med klanderfri mat, gång- och sängkläder. Dessutom hade de gått med på att ge bröderna all annan erforderlig omvårdnad och dessutom efter deras död en ordentlig begravning.
-Till boningsrum för vår återstående livstid förbehåller vi oss förstukammaren i den nya mannbyggningen, som av detta hemmans innehavare, skall med behörig eldning varm hållas enär årstiden detta kräver.
Fri tillgång till husen
Bröderna hade dessutom klargjort att de skulle ha tillgång, när de så ville, att vistas i visthus, vindsutrymmet ovanpå vedboden och även i alla deras upplåtna hus.
Johan Lindgren och Jonas Jonsson hade också skrivit in rättigheten att få skjuts till kyrkobesöken i Öjebyn med passligt åkdon. Makarna Westerberg skulle även tillse att det ordnats med ved och värme i brödernas kyrkstuga. Dessutom skulle där vara ordnat med lyse och sängkläder.
Inte nog med det. Jonas August Westerberg skulle även vara beredd att skjutsa de två bröderna till alla andra ställen dit de ville åka.
- I förgånga skall vi säljare äga rättighet att bekomma 50 kilo gott vetemjöl, 50 kilo prima rågsikt, fem kilo smör, hälften vinter och andra hälften sommarsmör, fem kilo fläsk, snus och fotogen, allt vad vårt behov fordrar, fem kilo kaffe och fem kilo socker.
Försörjda i många år
Dessutom hade bröderna skrivit in i köpeavtalet att de skulle förses med dagligt kaffe och socker.
- Detta allt årligen och så länge någon av oss leva.
Bröderna hade som slutkläm i försäljningen skrivit in följande:
- Skulle något av våra ovanstående förgångsbeting vara outtagna en månad efter varje tilländagånget år, och något bevisligt krav å köparen eller hemmansinnehavaren inte är verkställt så anses det för kvitterat, alla våra här ovan gjorda förbehåll skola av detta hemmansinnehavare utan ersättning fullgöras. Skola vi säljare äga rättighet att utan köparens vidare hörande söka och erhålla laga inteckning uti vår nu upplåtna egendom till säkerhet för alla våra ovanstående gjorda födoförgångs och försörjningsbeting.
Bägge bröderna blev under rätt många år försörjda av de nya ägarna. Jonas Jonson avled 1921 i en ålder av 67 år och hade då blivit försörjd i 11 år. Brodern Johan Lindgren avled 1925, 77 år gammal och hade då lyft sin "pensionsersättning" i 15 år.
Hemmansinnehavaren Jonas August Westerberg avled 1952 i en ålder av 72 år och följdes året därpå i graven av hustrun Karolina, som då var 74 år och då bosatt i Framnäs ålderdomshem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om