Bygdegårdsrörelsen växer och nu är fler bygdegårdar än någonsin anslutna till Bygdegårdarnas riksförbund – 1 456 bygdegårdsföreningar med över 240 000 medlemmar. Roknäs-Stockbäckens byaförening, med sin stora vitmålade byagård på Roknäsvägen 190, är en av dem.
– Vi köpte huset för ett tiotal är sedan av EFS, tidigare huserade vi i gamla skolan i Stockbäcken, berättar Ingemar Edström.
Byaföreningens kassör Tore Sundström är även engegerad i EFS och minns försäljningen mycket väl.
– Det blev budgivning och en dam från Kiruna låg faktiskt över byaföreningens bud men vi ville inte att byggnaden bara skulle bli ett sommarhus så vi valde att sälja till byaföreningen, berättar han.
Per Lodenius, förbundsordförande i Bygdegårdarnas riksförbund, konstaterar att de allmänna samlingslokalerna i byarna har stor betydelse som samlingsplats för människor, föreningar och olika verksamheter i lokalsamhället.
– Bygdegården finns i människors närhet och vikten av denna samlingslokal kan inte underskattas. Det ser vi inte minst genom den stadiga ökningen av medlemsföreningar i Bygdegårdarnas riksförbund.
Under 2022 fick förbundet ta del av nästan 14 miljoner kronor i återstartsstöd från Statens kulturråd vilket har lett till hundratals kulturevenemang i hela landet. I Roknäs-Stockbäcken användes pengarna till att arrangera två konserter.
Men det är föreningen fasta programpunkter som är huvudfokus. Sommarens våffelkvällar på Kalahatten varje tisdag under sommaren är ett av de mer populära evenemangen.
– Det kommer väldigt mycket folk och 80 procent kommer utifrån, säger Ingemar Edström.
Andra fasta programpunkter är paltservering i Roka kvarn, loppisar, ankrace i Lillpiteälven och cykeltramp för hela familjen.
Byagåden har också renoverats en hel del sedan övertagandet, främst med hjälp av bygdemedel från vindkraften.
– Bygdemedlen har varit väldigt betydelsefulla. Om vi bara hade kommunbidraget att förlita oss på skulle det inte räcka långt, konstaterar Tore Sundström.
En annan inkomstkälla är uthyrning av den fint renoverade byagården. Bröllop, minnestunder och födelsedagar genererar inkomster till verksamheten.
Brist på återväxt är ett känt problem för många föreningar, såväl byaföreningar som andra.
– Men nu har vi fått in tre yngre medlemmar i styrelsen så vi känner oss privilegierade, säger Ingemar Edström.