244 meter över havet smakar våfflor som bäst. Åtminstone om man ska tro byaföreningen som hade full huggning med våffelgräddningen på Kalahatten under tisdagskvällen.
"Jättegott"
- Här smakar våfflorna bäst, säger Ingemar Edström.
Den åsikten verkar han dela med hela Roknäs/Stockbäckens byaförening som anordnar det hela, samt alla våffelsugna som letade sig till Kalahatten.
- Det var jättegott, säger elvaåriga William Jaldeby Sundström.
Hans kompisar höll med honom, men Axel Zakrisson hade velat ha vaniljsås på sin våffla. Fast han var ändå nöjd med hallonsylt och vispad grädde som det serverades till på Kalahatten.
Nytt med kölappar
En nyhet för i år är att föreningen använder sig av kölappar för att undvika långa köer. Det var något de upplevde förra sommaren, att folk fick stå och vänta i en lång kö.
- Nummer nio, ropar Gun Sundström och snabbt kommer det en hungrig besökare som hämtar sin våffla.
- De kan sätta sig och vänta och mysa tills våfflorna är klara, säger Maria Engman.
Men någon lång väntan blir det inte. Om det är tillräckligt varmt över elden så är en våffla klar på en minut.
- Tänk dig att du slår upp ett recept på våfflor i en kokbok, utöver de ingredienserna är det än fler, förklarar våffelmästaren Leif Strandberg.
Men vad det är för ingredienser som ger våfflorna det där lilla extra, det är inget som våffelmästaren vill avslöja.
- Nej det är hemligt, säger han.
Fast ett trick kan han avslöja.
- Det är att man gör smeten fyra, fem timmar i förväg, säger Leif Strandberg.