Nils Dahlbäck, 70, slutar efter 40 år i opposition

- Jag hade tänkt mig rubriken "40 år i opposition", säger Nils Dahlbäck och ler.Dahlbäck, som representerat Folkpartiet Liberalerna i Piteå kommun, först i kulturnämnden och därefter i barn- och utbildningsnämnden, fyllde häromdagen 70 år och slutar vid årsskiftet som politiker.

Det gäller att inte förtröttas när man jobbar i en kommun som Piteå, där det finns en förkrossande icke-borgerlig majoritet, säger Nils Dahlbäck (FP), som vid årsskiftet lämnar politiken med årens rätt.

Det gäller att inte förtröttas när man jobbar i en kommun som Piteå, där det finns en förkrossande icke-borgerlig majoritet, säger Nils Dahlbäck (FP), som vid årsskiftet lämnar politiken med årens rätt.

Foto: Erik Westergren

ROKNÄS 2010-12-22 06:00

Det har blivit dags för en summering.

Även i Lycksele, där Dahlbäck var bosatt 1967-1985, var han aktiv i kommunpolitiken och satt i olika nämnder, oftast i kulturnämnden.

- I Lycksele är socialdemokraterna starka, men där lever också det så kallade Västerbottensfrisinnet. Till skillnad från Piteå fanns det åtminstone en realistisk chans till växling vid makten. Det inträffade dock inte under min tid i Lycksele.

Roknäsprofil
Nils Dahlbäck från Roknäs, välkänd miljöprofil, lärare på Strömbackaskolan och komvux i svenska och historia, lokalhistoriker, kommunpolitiker med mera, föddes i Stockholm, men växte upp i Pitebygden. Sedan pappan omkommit i en olycka återvände hans mamma, sjuksköterskan som var från Notviken, till Norrbotten.

Syster Elna fick arbete som distriktssköterska i Infjärden, där hon träffade och gifte om sig med sågverksägaren Herbert Dahlbäck i Roknäs. Nils var då fem år. Han växte upp i huset på Gamla Sjulnäsvägen mitt i Roknäs, där han fortfarande bor kvar tillsammans med hustrun Gunnel.

Gästgiveri
- Huset byggdes år 1900 av farfars far Oskar, virkeshandlare som etablerade ett sågverk på Fingermanholmen. Jag blev adopterad in i en riktig sågverksägarsläkt, säger Nils Dahlbäck när vi träffas i det hemtrevliga huset i Roknäs mitt i den kulturhistoriskt intressanta miljön ett stenkast från Sundbron.

Mellan 1926 och 1933 var det för övrigt gästgiveri i huset.

Farfar J.O. var skogsfaktor, fjärdingsman med mera och även Nils far verkade i sågverksbranschen.

- Släkten Westberg, som är mina biologiska anor, var verksam på Dalarö och Värmdö utanför Stockholm.

A-student
Att Nils hade läshuvud var det inget tvivel om, han gick ut läroverket som Piteås förste "stora A-student".

- Jag blev kallad "hedningen", eftersom jag bara hade litet a i kristendom, skämtar Dahlbäck.

Liberal var han redan då, i läroverket bildade han en FPU-avdelning (Folkpartiets ungdomsförbund).

Efter universitetsstudier i Uppsala fick Nils tjänst som folkhögskollärare, på Framnäs och Medlefors i Skellefteå, arbetarrörelsens intellektuella centrum.

- Det blev många spännande debatter.

Miljökämpe
Från 1967 och framåt arbetade han på Tannbergsskolan i Lycksele.

Vid sidan av politiken har naturen och miljön varit ett starkt intresse, sedan länge är Nils Dahlbäck engagerad i Naturskyddsföreningen. I Lycksele var han kampanjledare för linje 3 i folkomröstningen om kärnkraften i Sverige 1980.

Linje 3, som stod för en avveckling av kärnkraften och som backades upp av framför allt Centern, Kristdemokraterna (kds) och Vänsterpartiet (vpk), förlorade knappt mot kompromissalternativet linje 2, bakom vilket stod Socialdemokraterna och Folkpartiet. Genom sitt engagemang för linje 3 hörde Dahlbäck till en minoritet av kärnkraftsmotståndare inom sitt parti.

Orättfärdigt
- Resultatet av folkomröstningen var och är en av mina större politiska frustrationer. Det var en orättfärdig utgång när linje 2 dök upp och ryckte undan mattan för oss. Det var en jobbig period, men en väsentlig kamp. Och vi har ju fått rätt till slut i att man måste satsa på förnyelsebara energialternativ: sol, vind och vatten.

- Till en av mina viktigare segrar räknar jag att vi lyckades rädda Åbyälven undan utbyggnad i början på 1990-talet sammanfattar Nils Dahlbäck.

Trots att det ibland känts tungt att arbeta i opposition, bland annat i kommunpolitiken i Piteå, säger Dahlbäck:

- Jag uppmanar alla yngre människor att engagera sig i samhällsarbete, i politiken eller på annat sätt. Det är i ditt aktiva engagemang som du blir till som människa; engagerar du dig inte, så dör du. Detta är min existentiella grundsyn på tillvaron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om